10 sfaturi mici pentru plante frumoase in casa

Ingrijirea plantelor din casa este o indeletnicire placuta, comoda si relaxanta. Rasplata sunt florile si bucuria verdelui viu in casa. Va propun o lista mica cu sfaturi mici pentru plante frumoase in casa este utila oricui, indiferent cate ghivece cu ”prieteni verzi” ai in casa.

plante frumoase (2)

 

1. Plantele voluminoase, in ghivece mari, cele care au frunze mari stau perfect in colturile camerelor. Parca sunt facute pentru a pune in valore colturile camerei, adica exact acele locuri pe care nu prea le foloseste nimeni la adevaratul lor potential.
2. Nu folosi niciodata ghivece identice pentru toate plantele. Alege modele unitare ca stil, dar diferite si nu ezita sa folosesti vase in culori diferite, de forme diferite. Grupeaza ghivecele cu plante in numar impar, trei sau cinci. Alege ghivece diferite, dar din materiale similare care sa se completeaze reciproc.
3. Potriveste ghiveciul cu dimensiunea plantei, cu textura si forma sa. Foloseste vase care valorifica frumusetea plantelor si care le permit sa se dezvolte armonios.
4. Decoreaza ghivecele. Este doar o chestiune care tine de putina imaginatie. Le poti vopsi, le poti lacui, poti sa lipesti pe vasele plantelor din casa scoici, pietricele (in culoare naturala sau colorate separat), poti imbraca ghiveciul in sfoara, in panza de sac sau in rafie. Lipeste cioburi, bucati de sticla, bucati de oglinda, nasturi, ghinde, coji de nuca, boabe de fasole si asa mai departe. Totul tine de imaginatie, iar limitele sunt dictate doar de limitele imaginatiei tale.

5. Indiferent cate plante frumoase sunt in casa ta, ele nu sunt simple decoratiuni. Plantele din casa ta locuiesc impreuna cu tine, in casa ta! Plantele din casa ta au puterea de a transforma o camera oarecare intr-o camera vie, pentru ca ele traiesc si respira impreuna cu tine si cu cei din casa. Plantele spun povesti si sunt dovada ca cineva traieste in acea casa, iubeste casa si ca, mereu, cineva le ocroteste si le sustine dezvoltarea. Plantele fac aerul din casa mai respirabil, elibereaza oxigen, curata noxele, aduna praful din aer, elimina vaporii de formaldehida, extrem de toxici si daunatori, adauga aerului umiditate si, mai ales, bucura sufletul si ochii celor din casa.
6. Pentru plante frumoase este suficient daca le acorzi 10-15 minute la fiecare doua zile, pentru a vedea care este starea lor si cum le merge. Este ideal sa stii exact ce plante ai in casa, pentru ca doar asa vei stii care sunt nevoile lor. Cel mai simplu mod de a intelege cum se ingrijeste o planta este sa ai cateva informatii de baza despre originea lor in natura. Majoritatea plantelor din casa sunt usor de ingrijit, pentru ca cele mai multe din plantele de apartament provin din soiuri tropicale, care se simt bine in atmosfera din casa.

plante frumoase (1)

7. Nu uda plantele tropicale daca solul lor este umed. Plaseaza-le departe de sursele de caldura directa – calorifer si aparatele de aer conditionat. Plantele cu origini tropicale au nevoie mai ales de umezeala, nu de apa. Pune vasele in care se afla in farfurii adanci. Pune un strat de pietris fin si curat in farfurie si lasa mereu apa proaspata in farfurie, atat cat sa acopere pietrele. Spala farfuria si pietricele (intr-o sita), de cel putin doua ori pe luna pentru a preveni mucegaiurile. In felul acesta plantele vor avea mereu umiditatea de care au nevoie.
8. Alege plantele din casa ta in functie de orientarea ferestrelor din casa. Pentru ferestrele indreptate spre est sau spre vest alege plante care au nevoie de mai putina lumina si din categoria celor care prefera lumina indirecta. Nu uda prea des aceste plante. Ritmul pamant uscat, pamant ud le place, asa ca lasa solul sa se usuce intre doua udari. De regula plantele care au nevoie de mai putina lumina au radacinile foarte sensibile la excesul de apa, deci nu lasa apa in farfurii, sau tine ghivecele in farfurii adanci, pe un strat de pietris.
9. Plantele care au nevoie de mult soare si care trebuie sa stea le ferestrele indreptate spre sud, au nevoie si de apa multa. Un secret pentru buna lor dezvoltare este sa le schimbi periodic (in fiecare an), vasul in care stau si sa le innoiesti pamantul.
10. Respecta dorinta plantelor de a atarna. Planta paianjen, Chlorophytum comosum, feriga, stau foarte bine in ghivece suspendate. Un bun truc pentru aceste plante este sa le rotesti periodic pentru ca toata planta sa primeasca lumina, iar dezvoltarea sa fie cat mai uniforma.

Sursa foto: pixabay.com

6 comments on “10 sfaturi mici pentru plante frumoase in casa”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.