10 sfaturi pentru gradinarit, utile oricui, oricand

sfaturi pentru gradinarit

Gradinaritul este una din cele mai utile si mai sanatoase moduri de a face miscare. Se spune ca cei care se ocupa de o gradina de zarzavaturi sau doar de flori isi lungeste viața cu cinci ani. Gradinaritul este tonic, este relaxant, mobilizeaza multe grupe de muschi si este aducator de mari satisfacții, poate fi un hobby, sau o munca facuta pentru a castiga bani. pentru toate aceste motive, 10 sfaturi pentru gradinarit, utile oricui, oricand.

Instrumentele potrivite. Investeste in sculte si unelete pentru gradina. Cresc mult randamentul pentru munca in gradina. Cumpara mereu instrumente si unelte de calitate. Chiar daca sunt mai scumpe acestea dureaza mult mai mult, comparativ cu cele ieftine.

Ține uneltele in acelasi loc. Organizeaza un loc pentru a pastra uneltele. Locul trebuie sa fie uscat, ferit de rozatoare si daca se poate bine ventilat pentru a preveni mucegaiurile. Pastreaza-le pe toate in acelasi loc pentru a le avea mereu la indemana.

Tunde pomii si arbustii de cel puțin doua ori pe an. O tundere este pentru formarea si stimularea infloririi si se face inainte ca mugurii sa crape, a doua este pentru intreținere, atunci cand este nevoie. Tunderea ramurilor se face mereu oblic.

Uda plantele numai dimineața. In cursul zilei, soarele si apa impreuna cresc riscul apariției manei care arde frunzele si strica plantele. Udate dimimenața acestea vor folosi apa, in cursul zilei, cand sub efectul luminii solare, vor creste. Si udarea seara poate provoca boli, astfel incat trebuie evitata. Plantele se pot uda seara doar in zilele cu cer acoperit si vant.

Tine buruienile sub control. Buruienile seaca pamantul si sufoca plantele. Foloseste ierbicide sau soluții naturale, dar niciodata in exces. Cea mai eficinta cale este ruperea periodica a buruienilor, mai ales intr-o gradina mica.

Nu lasa daunatori sa se inmulteasca. Exista tendința de a trece cu vederea prezența daunatorilor care pot infecta plantele cu unele boli. Prin urmare, ori de cate ori observi unele probleme trebuie sa intervi imediat.

Nu exagera cu ingrasamintele. Fie ca sunt naturale, fie ca sunt chimice nu exagera cu folosirea ingrasamintelor. Acestea pot dauna plantelor si pot strica calitatea solului. Dozele de ingrasamant trebuie strict respectate.

Fereste gradina de animalele de companie. Cainii si pisicile au tendinta sa atenteze la gradina ta. Poți ține animalele la distanța pulverizand o soluție concentrata de ardei iute, la limita zonei unde nu vrei sa ajunga cainele sau pisica ta. Protejeaz-ți ochii si tine departe animalele o zi dupa ce aplici soluția. Soluța este un ceai concentrat de ardei iute (5-6 ardei iuți marunțiți la un litru de apa).

Ai grija de sol. Calitatea solului este esențiala pentru bunastarea gradinii. Prin urmare, trebuie sa aiba grija de sol. Evita sapaturile prea adanci, aratul excesiv, excesul de chimicale si evita sa plantezi mai muți ani la rand aceleasi plante in acelasi loc pentru ca vei saracii pamantul.

Urmareste calendarul. Lucrarile in gradina au regulile lor, iar a respecta calendarul gradinarului este unul din cele mai bune sfaturi pentru gradinarit. Planificarea te ajuta sa fi organizat si sa le faci pe toate la timp. Daca vei respecta calendarul pentru gradinarit, ai mari sanse sa eviți daunatorii si sa ai o gradina infloritoare.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.