14 sfaturi pentru spalatul textilelor

Aparent pare simplu. Le pui in masina de spalat si le cureti. In realitate, de modul in care procedezi cand este vorba despre spalatul textilelor depinde durata lor de viata si frumusetea lor.

textilelor (4)

Ca sa nu-ti distrugi rochia sau bluza, ori noul set de lenjerie de pat in prima vizita pe care o fac in masina de spalat, tine cont de aceste 10 sfaturi pentru spalatul textilelor.

Pe unele este posibil sa le cunosti, dar sunt sigura ca nu le stii pe toate.

◊ Verifica eticheta inainte de a spala un produs si verifica buzunarele inainte de a o introduce in masina de spalat (pasta de pix sau rujul de buze, un servetel pufos sau o hartie colorata uitate in buzunare pot creea mari pbleme).
◊ Sorteaza articolele spalate pe culori (albe, negre, colorate) inainte de a le introduce in masina de spalat.
◊ Sorteaza hainele si lenjeria (de pat etc) dupa tipul fibrelor (bumbac, in, matase, poliester, spandex etc). Fibrele artificiale pot absoarbe uleiurile din anumite fibre naturale si se pot distruge sau deforma.
◊ Spala concomitent hainele cu grad similar de murdarie.
◊ Combina textile de dimensiuni mari si de dimensiuni mici, pentru a avea o incarcatura echilibrata si o eficienta sporita la spalat.
◊ Testaza cu putina apa calda materialele textile inainte de a le introduce in masina de spalat pentru prima oara. Culoarea poate sa iasa si sa pateze si celelalte textile din masina.

textilelor (2)

Este foarte bine pentru sanatatea si frumusetea textelelor sa respecti si aceste reguli.

◊ Niciodata sa nu pui la pastrat hainele de la un sezon la altul, fara a le spala / curata; orice murdarie/pata devine rezistenta cu timpul si vei avea surprize neplacute.
◊ Nu pune hainele la pastrat in locuri cu umezeala (poduri sau subsoluri); nu folositi pentru pastrare saci de plastic, ci doar huse de panza sau saci vidati.
◊ Nu pastra hainele in locuri insorite; lumina solara decoloreaza fibrele.

textilelor (1)

Sfaturi privind tratarea textilelor patate

◊ Curata pata cat mai repede. Daca e usor de indepartat poti sa o cureti chiar tu acasa, daca nu, apeleaza la o curatatorie; cu cat trece mai mult timp, cu atat ea devine mai rezistenta.
◊ Indeparteaza cu o spatula sau cu ceva asemanator materia care a patat haina, nu freca pentru ca vei intinde pata.
◊ Daca ai acasa solutii de indepartare a petelor, testaza-le inainte de a le folosi, deoarece unele dintre acestea decoloreaza materialul.
◊ Asteapta cel putin 15 minute ca sa vezi car a fost efectul obtinut.
◊ Daca ai utilizat o solutie de indepartat pete si ai spalat haina, dar pata nu a iesit, nu lasa materialul sa se usuce, ci mai spal-o o data. Uscatul poate fixa permanent pata.
◊ Nu folosi pentru pete apa, decat daca esti convinsa ca ea va iesi. Majoritatea petelor nu ies cu apa, ci dimpotriva, apa fixeaza pata pe textila.

Sursa foto: pixabay.com

2 comments on “14 sfaturi pentru spalatul textilelor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.