Abajurul, un detaliu pretios

Rolul pe care il are abajurul este acela de a filtra si colora lumina artificiala, dar in egala masura abajurul poate decora un interior, mai ales atunci cand este luminat.

Poti innobila orice corp de iluminat daca acorzi atentie abajurului, iar abajurul este cel care poate accentua atmosfera unei camere. Tot ce trebuie sa faci e sa alegi un abajur perfect pentru camera de zi si dormitor, si sa stii sa il gasesti pe cel care confirma statutul unei camere.

abajurul (1)

Pentru a fi un obiect de decor trebuie sa se armonizare cu restul nuantelor din camera. Abajurul coloreaza lumina si imbraca camera accentuand atmosfera si destinatia camerei.

In ceea ce priveste materialul din care este realizat acesta poate sa fie hartie, sticla sau cristal ori plastic. Abajurul poate sa fie facut din broderie sau crosetat, imbracat in tapet sau in matase si poate avea o sumedenie de forme (cilindriu, con, cub sau forme asimetrice, decupate sau nu).

Un abajur din hartie se potriveste oriunde. Motivele vegetale, picturile manuale sau modelele de inspiratie asiatica, gen dragonul zburator, pagode, gradini cu copaci infloriti, sunt cele mai raspandite. Abajurul poate sa fie partial translucid sau complet opac. Un abajur poate avea franjuri de matase sau de cristal.

abajur

Abajurul din sticla sau cristal ofera o nota de eleganta incaperii. Sticla poate fi in forma de mozaic multicolor, sau vitraliu cu aplicatii metalice. Asocierea sticlei cu fierul forjat sporeste originalitatea corpului de iluminat. Abajurul poate sa fie din metal, astfel incat sa focalizeze lumina pe o zona anume, cum este cazul lampilor de birou sau a celor din coltul de lectura.

abajurul (4)

Densitatea si culoarea materialului sunt elementele care fac diferenta. Un alt avantaj pe care il au lampile cu abajur este acela ca acestea se pot schimba usor.

Una peste alta, daca vrei sa schimbi o incapere cu un singur gest, cumpara un abajur nou. Este suficient pentru a schimba complet aspectul unui spatiu.

Sursa foto: pixabay.com

One comment on “Abajurul, un detaliu pretios”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.