Aerul din casa. Cat este de sanatos si cum il imbunatatesti

Aerul de afara este de cele mai multe ori poluat si plin de noxe. Cum sta treaba cu aerul din casa si ce poti face pentru ca acesta sa fie lipsit de noxe si pericole.

Uneori stricam fara sa vrem calitatea aerului din casa. Ceea ce trebuie spus este ca orice miros din casa, fie el placut sau neplacut este o sursa de noxe. Singurele arome din casa care nu fac rau sunt cele naturale, dar si acestea trebuie folosite cu maxima atentie si cu multa zgarcenie. Mai mult, substantele daunatoare se gasesc constant in aerul din interior si provin din pereti, din parfum, din vopselele si colorantii folositi pentru zugraveli sau din cele aflate in compozitia parchetului, a mochetelor, covoarelor si a linoleumului din casa.

Sursa cea mai importanta d enoxe din casa sunt formaldehide, derivati din benzen si alcool din vopsele, produse de intretinere a lemnului si de curatie, detergenti, cosmetice (de la sampoane si sapun, pana la lacul de unghii si cremele epilatoare, de la deodorante pana la aromele si uleiurile sintetice) si multe altele. Toate acestea ne dau dureri de cap, tulburari respiratorii, senzatie de oboseala, insomnie, dureri de stomac, accenteeaza alte afectiuni, produc si intretin alergii.

La acestea se adauga sursele de monoxid de carbon, de funingine si vapori de apa. Cauza: activitatile domestice din bucatarie, aburii din baie, sistemele de incalzire si altele.

Sunt substante volatile care sunt eliminate constant, pe perioade indelungate de timp, in aerul din casa. La acestea se adauga radiatiile naturale provenite din pereti, de la materiale de constructie – gresie, marmura, granit.

Regula spune ca la fiecare 2-3 ore fiecare camera trebuie aerisita, indiferent de anotim pentru 10-15 minute pentru a primeni aerul din casa.

Exista mai mule solutii care pot imbunatatii calitatea aerului din casa. Cele mai comune sunt hotele de la bucatarie, cu fentilatie si aspiratie, aerul conditionat (ale carui filtre trebuie curatate cu maxima atentie la fiecare 3-5 saptamani), alte solutii sunt purificatoare de aer, incorporate sistemelor de ventilatie, aerosoli chimici care neutralizeaza noxele, mai simplu, niste plante. Daca toate celelalte sunt solutii mecanice, poluante si la randul lor generatoare de noxe, plantele sunt o alegere 100% curata. Exista cel putin 38 de specii de plante recunoscute pentru proprietatea lor de a curata aerul din casa si tot ceea ce au nevoie este apa, soare si atentia celor din casa, din cand in cand.
Plante ideale pentru terase si balcon

Frunzele absorb diferitele substante toxice, dar si vapori de apa si elimina oxigen. Agentii poluanti sunt transportati la radacina plantei si eliminati in pamant, unde microorganismele din sol le descopun, in elementele chimice componente.

Cele mai eficiente plante care curata in mod constant aerul din casa

– Yucca este una dintre cele mai eficiente plante pentru indepartarea impuritatilor din aer. Este si foarte decorativa prin aspectul ei exotic.
– Feriga este si ea o adevarata uzina de filtrare si curatare a aerului. Absoarbe eficient vaporii de apa si este mare amatoare de praf.
– Azaleea este foarte eficienta in eliminarea amoniacului, care se gaseste in toti degresantii si produsele de curatare, de unde se evapora in aerul din casa.
– Voalul miresei este o planta campion. Elimina mari cantitati de monoxind de carbon si alergeni. Se simte bine aproape in orice fel de mediu si are o singura pretentie, apa.
– Ficusul are pe langa aspect si calitatea de a neutraliza cele mai raspandite substante toxice din casa.
– Filodendronul este un burete pentru toxicele din aer. In plus este foarte potrivit pentru camerele calduroase si uscate, pentru ca are capacitatea de a mentine la valori normale si, implicit, agreabile pentru organsim, concentratia vaporilor de apa din aer.
– Iedera are marea calitate de a se simti bine in camere intunecoase si foarte intunecoase. Traieste practic cu o raza de lumina si multa apa. In plus, curata aerul cu o eficienta pe care oamenii si filtrele create de ei nu au atins-o.

Plante cu potential toxic. E bine sa le cunosti!

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.