Aproape totul despre blatul din bucatarie

Blatul din bucatarie este unul din elementele centrale ale bucatariei. Este locul de depozitare pentru cele mai folosite electrocasnice, este masa de lucru din bucatarie iar asta il transforma in una din piesele de rezistenta ale incaperii, astfel ca materialul din care este facut blatul de bucatarie este esential si poate face diferenta. 

Exista o gama larga de materiale pentru blaturi, iar tu trebuie sa te gandesti la amenajarea generala a bucatariei tale si la stilul tau de viata pentru a-l putea alege pe cel potrvit. Mai exact, sa tii cont de criteriile estetice si de cele functionale.

blaturi de bucatarie (2)

Blatul de bucatarie trebuie sa fie usor de intretinut, rezistent la umiditate, temperaturi ridicate si agenti chimici. Este bine ca blatul sa fie neted, intrucat striatiile favorizeaza dezvoltarea bacteriilor.

Blaturile laminate sunt ieftine, iar pretul mic face posibila inlocuirea lor la doi-trei ani, fara costuri semnificative. Nu poti face asta cu un blat de piatra sau cu unul de granit. Blatul laminat este dur, solid si rezistent. Rezista cu succes la arsuri, zgarieturi, pete, agenti chimici si altele. Rezista foarte bine la apa si la abur. O alta calitate este aceea ca este foarte usor de intretinut. Nu ai nevoie de solutii speciale pentru ingrijirea lui. Nu trebuie frecat (asa cum faci cu marmura, care se pateaza), nu trebuie sa-ti fie frica sa nu se crape si il poti curata cu orice fel de solutie.

Nu trebuie omis faptul ca poate fi realizat intr-o paleta coloristica, practic, infinita. Ai culori reci si calde, intense sau pale. Poti sa-l tai in ce forma vrei si se poate integra in structura lui orice forma de chiuveta sau masina de gatit.

blaturi de bucatarie (3)

Blaturile laminate sunt usoare, sunt facute din materiale eco si se adapteaza perfect in decorul tuturor bucatariilor, atata vreme cat alegi modelul potrivit.

Blaturile de piatra – Materialele naturale din care sunt realizate blaturile de piatra variaza de la granit, marmura, materiale compozite, toate având calitati estetice și functionale proprii.

Baturile din materiale compozite sunt cele mai rezistente, au o suprafata neteda, permit indepartarea usoara a impuritatilor se gasesc intr-o gama de culori variata. Piatra naturala se foloseste mai rar decat alte materiale. Motivul? Procedeul prin care se obtin blaturile este mai complicat si costisitor, iar rezultatul final poate fi afectat de lucrul in bucatarie.

blaturi de bucatarie (4)

Piatra naturala acrilica este una din cele mai bune alegeri daca vrei blaturi de piatra in bucatarie. Piatra naturala acrilica este un material extrem de versatil, non-toxic, cu suprafata rezistenta la contaminare, chiar si in cazul unei expuneri prelungite. Datorita compozitiei sale, este rezistenta la uzura, temperaturi ridicate, aciditate, zgarieturi si la o gama larga de agenti chimici, motiv pentru care este recomandata in bucatariile in care se gateste mult.

Blaturi din granit sunt de departe cele mai scumpe, dar si cele mai frumoase. Rezista la temperaturi foarte inalte, dar sunt mai putin rezistente la pete. Granitul nu se sparge usor, insa, daca este deteriorat, nu mai poate fi reparat si trebuie inlocuit. Slefuirea periodica este necesara si costisitoare, dar intretine frumos blatul.

Piatra produsa in laborator, din spartura de piatra si quartz, legata cu ajutorul rasinilor este foarte rezistenta, solida, durabila si practic, fara moarte. Este relativ ieftina si extrem de frumosa fiind una din cele mai bune solutii pentru costuri reduse.

blaturi de bucatarie (5)

Blaturile de inox, zinc si sticla – Acestea fac parte din categoria noua de materiale folosite pentru blatul de bucatarie. Zincul este o varianta mult mai buna decât otelul inoxidabil deoarece este non-poros si capata o patina in timp. Urmele nu sunt la fel de vizibile si, daca este de puritate mare, zincul are capacitatea de auto-regenerare. Intr-o bucatarie mica este ideal un blat de inox, care reflecta lumina si nu se deterioreaza in timp sub influenta ruginei sau a umiditatii respectiv a temperaturilor ridicate.

Blaturile de sticla sunt foarte moderne, practice, rezistente si suporta toate actiunile mecanice si chimice care se pot consuma in bucatarie. Raportul dintre pret si calitate este ideal, desi fac parte din categoria blaturilor scumpe.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.