Cactusul de Craciun

christmas-cactus-103118_960_720

Cactusul de Craciun sau Schlumbergera sau Craciunita este o alta mare bucurie colorata din timpul sarbatorilor de iarna. Cactusul de Craciun este dovada vie a faptului ca rosul si verdele face impreuna cea mai reusita combinatie posibila.

Schlumbergera este o specie de planta cu frunze carnoase originara din Brazilia, foarte indragita la noi datorita florilor deosebite, in culori variate, de la alb, roz, rosu, purpuriu, violet pana la galben, roz-portocaliu si auriu.

cactus-52096_960_720

Dar pentru a beneficia de splendoarea si abundenta florilor in perioada sarbatorilor de iarna trebuie cunoscut faptul ca bobocii se formeaza toamna devreme. Ei sunt marcati de zilele din ce in ce mai scurte si de temperatura nu mai mare de 15°C, dar nici mai mica de 12°C, moment in care se uda mai rar. Nu muta ghiveciul in perioada in care se formeaza bobocii, intrucat se pot desprinde; ei sunt mici, iar insuficienta luminii ii va face sa se rasuceasca si sa cada. Dupa ce s-au format florile, asaza permanent planta intr-un spatiu luminos la temperatura mediului ambiant.

Cactusul de Craciun are nevoie de multa apa si nu suporta un sol uscat. Udarea poate fi uneori o problema deoarece numele lasa impresia ca este un cactus care suporta absenta apei. Udarea este cel mai important detaliu, pentru ca desi cactusul de Craciun are nevoie de apa, nu suporta excesul, baltirea apei putand duce la putrezirea radacinilor. Cel mai bun mod de a uda cactusul de Craciun corect este sa astepti pana cand solul este uscat la suprafata, dar umed de la jumatate in jos. Cactusul se uda din nou cand jumatatea superioara a solului este uscata din nou.

Nu aseza niciodata cactusul de Craciun in apropierea surselor de caldura, dar mereu in bataia razelor de soare, sau la ferestre bine luminate.

O alta nevoie esentiala de care are nevoie cactusul de Craciun este solul special preparat pentru cactusi. O alta solutie este sa combini pamant de gradina si nisip, in straturi.

Pentru ca planta sa infloreasca de Craciun, impune-i plantei o perioada de repaus, udand solul doar partial. Redu cantitatea de apa pe parcursul lunii octombrie si reia udarea lui normala in noiembrie. tine cactusul  de Craciun cel putin 14 ore la intuneric absolut, vreme de doua-trei zile pana cand mugurii incep sa se formeze. Odata ce au aparut mugurii, cactusul de Craciun are nevoie de 10 pana la 12 saptamani pentru a inflori complet.  Dupa ce florile se ofilesc redu udarea si in urmatoarele doua saptamani tunde crengutele astfel incat sa se poata dezvolta sub forma de tufa. Asta face ca anul urmator cactusul de Craciun sa infloreasca frumos si bogat.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.