Campanula, bucuria casei

campanula-595224_960_720

Campanula este bucuria casei si asta pentru ca planta este o explozie de flori care aduc, neconditionat, bucurie. In functie de soi, florile pot sa fie mov-albastre sau albe cu cinci petale sau multipli de cinci pentru soiurile ”batute”.

Campanula mai este numita si clopotelui italian, steaua Betleemului, clopotelul de gradina, iar cel mai raspandit soi este Campanula isophylla. Frunzele sunt mici si verzi, iar inaltimea plantei nu trece de 20-30 de centimetri, ceea ce o face ideala pentru ghiveci. Planta se simte foarte bine in ghivece asezate, dar iubeste sa sta suspendata, pentru ca are mult mai mult loc sa se desfasoare intr-o cascada de flori. In casa, in ghiveci, planteaza Campanula in vase joasa cu gura larga pentru a permite plantei sa se extina si sa faca multe flori si tine-o suspendată pentru ca ramurile au tendinta de a creste in jos daca au conditii bune. Daca vei tunde planta regulat, vei stimula inflorirea.

Campanula se simte foarte bine si in gradina unde creste in tufe generoase. Campanula de gradina creste mai inalta decat cea din ghiveci si poate ajunge la tufe dese care pot avea si un metru inaltime. Campanula se simte foarte bine in locurile umbrite si rezista in mod admirabil la frig. Se simte atat de bine la temperaturi scazute incat caldura o face sa se ofileasca si sa-si piarda frunzele. Campanula infloreste fara pauza, tot anul, dar mai ales iarna si toamna tarziu, in zonele reci si alpine. Nu suporta umezeala si are nevoie de un sol fertil care sa dreneze foarte bine apa.

Campanula sta bine in locurile mai putin calde din casa, se simte foarte bine pe terase si in balcoane, mai ales daca acestea sunt reci, si te va umple de bucurii cu florile ei dragalase, fiind una din primele flori de interior care infloresc, primavara. Temperatura ideala este de 11-15 grade Celsius. Vara, in zilele cade planta in ghiveci poate sta afara, dar in lcourile cele mai umbrite si mai reci din curte.

Poti planta Campanula in gradina direct cu seminte. Te vei bucura de frumusetea florilor toata primavara, incepand de la sfarsitul lui martie pana la finele lui mai, cand caldura o sa o faca sa paleasca. Tufa trebuie tunsa si udata cu masura, doar din cand in cand. O sa revina la viata in toamna, dupa finele lui septembrie, la a doua inflorire. Trebuie ingrijit bine solul astfel incat sa dreneze bine apa.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.