Casa ta este o casa sanatoasa?

Ce inseamna o casa sanatoasa? O casa in care te simti bine, care te protejeaza si iti ofera confortul fizic si psihic de care ai nevoie. Iata cateva trucuri care te pot ajuta si care pot transforma o casa intr-o casa curata si intr-o casa sanatoasa.

casa sanatoasa

Plante in fiecare camera. Plantele naturale aduc viata, culoare, aer si ioni negativi pretiosi atmosferei din casa. Plantele purifica aerului din camere. Cele mai eficiente sunt ficusul, gerbera, azalea, aloe vera, dracena, ferigile, crassula, filodendronul si pathiphyllum sau crinul de casa.

Fa curatenie si arunca ceea ce este inutil. Sterge praful cu o carpa cu microfibre umezita in apa si stoarsa bine. Praful este foarte bine indepartat si nu se imprastie. Pamatuful este practic, dar muta praful dintr-un loc in altul. Aduna si pune in cutii ceea ce nu folosesti, nu lasa lucrurile imprastiate si fa curatenie cu aspiratorul o data pe saptamana sau mai des, daca este nevoie. Aeriseste camera de trei ori pe zi, cel putin un sfert de ora, indiferent de temperatura de afara. Aerul curat se incalzeste mai repede, iar tu o sa ai o casa sanatoasa.

Tine pernele la soare. Mai ales pernele din puf. Soarele, indiferent de anotimp omoara acarieni si curata penele de puf. In plus, o perna care a sta la soare o sa fie mai pufoasa. De aceea, este recomandat sa scoti pernele la aerisit afara indiferent de temperatura, atat vreme cat stau in bataia directa a soarelui.

Foloseste produse naturale de curatat. Pare complicat dar nu este. Otetul, bicarbonatul de sodiu, sarea de bucatarie, sucul de lamaie, sucul de rosii sunt excelente solutii de curatat. Chiar si unele bauturi acide cu cola sunt eficiente pentru curatat chiar daca nu sunt naturale, desi sunt infinit mai putin toxice decat clorul sau alti detergenti.

Foloseste papuci. Peste 80% din germenii care sunt intr-o casa sunt adusi de afara. Daca te descalti cand intri in casa elimini cea mai mare parte a acestora. Si nu uita ca papucii de casa trebuie curatati si spalati in mod constant. E un gest mic pentru o casa sanatoasa.

Filtre de aer. Oamenii petrec 80 la suta din timpul lor in interior, unde aerul poate fi chiar mai poluat decat cel de afara. Se poate ajunge foarte usor la o casa toxica, adica la o casa unde praful, acarienii, mucegaiurile, parul de animale se mentin la nivel periculos. Solutia este sa cureti periodic (cel putin in fiecare luna) filtrele aparatelor de aer conditionat si sa aerisesti de cel putin doua ori pe zi, pentru a avea o casa sanatoasa.

Covoarele si mocheta sunt capcane pentru praf, polen si mucegai. Gresia este o solutie mai sanatoasa decat covorul pentru ca se poate spala rapid si des. Covoarele si mochetele trebuie temeinic aspirate in fiecare saptamana sau mai des daca este necesar. Covoarele trebuie spalate anual.

Chimicalele din casa, detergentii, cosmeticele si solutiile de curatat sunt o continua agresiune asupra sanatatii. De cate ori speli produsele au impact asupra ta si asupra mediului. O solutie sunt detergentii ecologici sau reducerea cantitatii de detergent folosit, si ridicarea temperaturii in masina de spalat.

Vasele din bucatarie sunt o alta sursa de chimicale. Vasele antiaderente sunt cele mai periculoase. Solutia o reprezinta vasele ceramice sau cele de fonta si alama.

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Casa ta este o casa sanatoasa?”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.