Cea mai iubita culoare din lume

Te-ai intrebat vreodata care este cea mai iubita culoare din lume? Ei bine, acum s-a aflat. In urma unui studiu realizat in zece tari, s-a descoperit ca cea mai iubita culoare din lume este albastru, cu toate formele sale de azuriu, indigo sau bleu.

Aceasta culoare a fost aleasa de catre 33% dintre cei care au participat la studiu. Locul urmator este ocupat de rosu, cu un procentaj de 15% si apoi violet cu 14%. Verdele se situeaza pe locul patru (11%), urmat de roz (6%), negru (5%), galben (5%), gri (5%), pe ultimele locuri fiind alb si maro.

cea mai iubita culoare din lume (1)

Dintre culori, albastrul este cea mai adanca, caci privirea patrunde fara a intalni niciun obstacol. Albastrul este cea mai imateriala dintre culori. In general, natura nu infatiseaza albastrul decat alcatuit din transparenta, adica un vid acumulat, vid al aerului, al apei, vid al cristalului sau al diamantului. Vidul este precis, pur si rece. Albastrul este cea mai rece dintre culori si, in valoarea sa absoluta, cea mai pura, in afara vidului total al albului neutru. Albastrul deschis este calea reveriei, iar cand se intuneca, albastrul devine o cale a visului.

Un mediu albastru calmeaza, linisteste, dar, spre deosebire de cel verde, nu tonifica, pentru ca el nu prefigureaza decat o evadare fara priza asupra realului, o eliberare care, cu timpul, devine deprimanta. Profunzimea albastrului are o gravitate solemna, supraterestra.

Albastrul si albul sunt culori ale Sfintei Fecioare, exprima detasarea fata de valorile acestei lumi si inaltarea sufletului catre Dumnezeu, adica spre aurul care va intampina albul virginal, in timpul ascensiunii sale prin albastrul ceresc.

Culoarea albastru face sa creasca capacitatea de aparare imunitara si faciliteaza foarte mult regenerarea celulara. Culoarea albastru este in general indicata in stari infectioase si in afectiuni virale, in stari febrile, insolatie, stari de voma, spasme nervoase, crize acute de reumatism.

Utilizarea excesiva a acestei culori poate insa produce oboseala, iar o ambianta predominant albastra permanent poate provoca depresie si constipatie.

Efectele fiziologice: scade presiunea sanguina, scade tonusul muscular, calmeaza respiratia si reduce frecventa pulsului.

Efectele psihologice: culoare rece, odihnitoare si linistitoare, indeamna la calm si reverie, predispune la concentrare si liniste interioara, confera seriozitate, reverie sublima, disponibilitati evocatorii, senzatie de spatialitate, ingaduinta, pace inefabila, dor, nostalgie spirituala, favorizeaza amplificarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii, face sa apara senzatia de departare in spatiu, de detasare, de infinit si meditatie spontana.

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Cea mai iubita culoare din lume”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.