Ceapa si utilizarile speciale

Ceapa este una dintre cele mai bune, mai versatile si mai sanatose legume. Se poate manca gatita sau cruda si este ideala in alimentatie. Este un veritabil antibiotic natural si secretul mancarurilor gustoase, dar asta nu este tot. Ceapa are cateva utilizari speciale, exceptionale, si totusi foarte putin cunoscute.

Ceapa goneste insectele. Nu-ti recomand sa faci baie in suc de ceapa, desi asta ar putea fi o foarte buna solutie, ci doar sa manânci ceapa cruda (in salata, de exemplu), iar mirosul respiratiei este suficient ca sa te scape de tântari. Daca vor manca ceapa toti din casa, mirosul nu te va deranja.

ceapa (2)

Calmeaza intepaturile de insecte. Te-a muscat o albina sau un tântar? Curata o ceapa, zdrobeste-o si maseaza locul intepaturii cu sucul proaspat din ceapa. Sucul alina durearea si senzatia de mancarime.

Ceapa calmeaza durerea in gat. Cel mai bun remediu este ceaiul din foi de ceapa veche. Alege foile de ceapa, clateste-le cu putina apa si fierbe-le in apa pentru trei-patru minute. Proportia este o cana de apa, la jumatate de cana de foi de ceapa. Se beau doua cani de ceai pe zi, incet cu inghitituri mici. Ceaiul trebuie sa fie caldut, indulcit sau nu.

Mirosul de ceapa este un tonic cerebral si are un efect general, similar cu cel al sarurilor de amoniu pe care le inspira sportivii. Efectul nu este la fel de rapid, dar este de durata.

Sucul proaspat de ceapa calmeaza usturimea dupa arsuri si previne infectarea zonei. Remediul este valabil doar in cazul arsurilor superficiale.

Ti-a intrat o aschie in deget si nu o poti scoate? Taie o ceapa, desfa o foaie de ceapa si infasoara-o in jurul degetului cu un pansament, pentru circa o jumatate de ora. Când desfaci bandajul, o sa vezi ca aschia a iesit „singura”.

Miezul de ceapa curata obiectele delicate din metal si indeparteaza extrem de usor oxizii de pe toate tipurile de metale.

Mirosul de ceapa scoate mirosul de vopsea. Zdrobeste o ceapa. Lasa ceapa, taiata in doua, in camera in care miroase urat a vopsea, pentru doua ore. Tine geamurile inchise, apoi aeriseste. Mirosul se diminueaza considerabil. Dupa acest tratament aerul din camea nu va mirosi a ceapa ci a curat si a proaspat.

Ceapa curata excelent grill-ul aragazului. Porneste aragazul si incinge-l bine. Taie o ceapa in doua si freaca gratarul. Foloseste o manusa termica si repeta operatia pâna ce grill-ul se curata perfect. Este mult mai usor asa decât cu chimicale.

Ceapa repara gustul mancarilor arse. Daca ai ars orezul de exemplu, pune o jumatate de ceapa pe deasupra orezului, cu fata taiata in sus si acopera vasul pentru 10 minute cu o folie de plastic. Indeparteaza ceapa, iar gustul neplacut de ars o sa dispara prin minune.

Cum pastrezi jumatate de avocado? Pune bucata taiata intr-o cutie care se inchide ermetic, impreuna cu jumatate de ceapa, in frigider. Pastrat astfel avocado ramane proaspat pentru cel putin doua zile.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.