Cel mai bun tratament antistres: fa curatenie!

Mama cand era suparata freca cu patima cada, faianta sau se apuca sa intoarca casa cu fundul in sus si sa faca curatenie. Sau isi cumpara margele. Si margele, dar curatenia era prima cale prin care se calma si-si consuma supararea. Iar ceea ce facea mama nu era deloc intamplator. Treaba in casa calmeaza, relaxeaza și, in final, bucura. 

S-a cercetat si s-a dovedit ca femeile care au casa aglomerata si plina de treburi lasate neterminate, care au casa in dezordine sau nu tocmai curata au un nivel ridicat al cortizolului, hormonul stresului, comparativ cu cele care au casa in buna ordine. Cu alte cuvinte sa faci curatenie este un bun tratament antistres.

Dezordinea este stresanta pentru creier si exista mai multe sanse ca oamenii sa recurga la alte mecanisme de eliberare de stres, alegand alimente nepotrivite – de exemplu, doar pentru ca in jurul lor este harababura.

fa curatenie (1)

Relatiile cu partenerul de viata sunt mult mai bune atunci cand este curatenie in casa decat atunci cand ai o viata dezorganizata. In plus, atunci cand lucrurile nu sunt la locul lor, pierzi mult timp cautand un anumit obiect. In plus, dezordinea distrage atentia, iar studiile confirma faptul ca acest lucru poate afecta capacitatea de a te concentra.

Concluzia este clara: o casa curata inseamna mai putin stres, ceea ce inseamna si ca o sa te poti odihni cum trebuie, pentru ca este o diferenta imensa intre cateva ore de somn intr-o casa murdara si plina de lucruri vraiste, fata de odihna de care ai parte intr-o incapere curata, fara praf.

In loc de final sa mai spunem ca o casa neingrijita, murdara si cu tot felul de probleme de functionalitate sau estetice duce la instalarea unei stari de depresie moderate, dar foarte persistente, care iti strica cheful de viata, provoaca insomnii si tulburari ale apetitului si care, in final, pot duce la instalarea unor forme foarte serioase de depresie. Explicatia este logica, casa este locul unde trebuie sa te simti bine si unde trebuie sa gasesti oaza de confort si liniste care sa te ajute sa te incarci pozitiv dupa orele de munca.

Daca o casa neingrijita duce la depresie, partea frumoasa din poveste este ca a avea o casa curata este una dintre cele mai simple si mai placute cai care te pot mobiliza si iti pot creste tonusul psihic, dar si una dintre cele mai simple si placute cai prin care poti scapa de stres.

Acestea fiind spuse, eu am plecat sa fac curatenie!

Sursa foto: photl.com

One comment on “Cel mai bun tratament antistres: fa curatenie!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.