Cele mai bune reguli pentru camara

Camara este locul special din casa. Camara este una din cele mai importante incaperi ale casei, indiferent cat este de mare sau mica casa. Si dimensiunea camarii conteaza, dar ceea ce este esentia sunt conditiile din camara si modul in care stii (sau nu) sa gestionezi lucrurile din camara.

reguli pentru camara (2)

Indiferent de spatiu regulile de organizare pentru camara sunt aproximativ aceleasi si la fel de importantate.

Exista cateva conditii pentru ca o camara sa fie functionala. Acesta trebuie sa se afle in imediata apropiere a bucatariei, sa aiba cel putin un perete exterior, pentru a se putea instala un aparat de ventilatie sau pentru a avea o fereastra care sa asigure o buna ventilatie. Fereastra din camara trebuie sa fie mica si amplasat foarte sus, pentru a nu patrunde foarte multa lumina.

Este de dorit ca in camara temperatura sa fie constanta, pe tot parcursul anului dar mai ales in perioada rece a anului, cad se presupune ca orice camara care s erespecta este plina. Temperatura trebuie mentinuta intre 4°C si maxim 10°C. O buna izolare a camarii si o usa care se inchide foarte bine sunt secretele care asigura temeperatura ideala din camara. In camara trebuie evita umiditatea. In caz contrar, produsele alimentare fiind foarte sensibile, se dezvolta mucegaiul. De asemenea, conservele (muraturile, zacusca, dulceata etc.) expuse mult timp la lumina fermenteaza.

In ceea ce priveste organizara din camara fiecare cantimetru trebuie bine utilizat dar fara a bloca circulatia aerului. Camara trebuie prevazuta cu cat mai multe rafturi, carlige de agatare si ladite pentru zarzavat.

Tine cont de aceste sfaturi

♦ Nu lipi niciodata rafturile d eperete pentru ca vei bloca circuatia aerului. lasa intre rafturi si perete cel putin trei-patru centimetri. Daca rafturile sunt foarte mari, ca suprafata, perforeaza-le din loc in loc.
♦ Camara trebuie igienizata total o data pe an, inainte de prepararea conservelor, in lunile august, septembrie. Prima masura si cea mai importanta e zugravirea cu lavabil sau var pentru a dezinfecta si a distruge microorganismele care s-au dezvoltat peste an.
♦ Rafturile si laditele pentru zarzavat trebuie vopsite chiar daca sunt din metal sau lemn, pentru ca, altfel, pot rugini sau putrezi. In cazul in care sunt din prefabricate, verifica daca au prins umezeala, iar daca arata bine, mai pot fi folosite pana cand dau semne de umflare sau curbare exagerata.
♦ Dupa vopsire, rafturile trebuie lasate la uscat cel putin o saptamana pentru ca vopseaua sa fie perfect uscata, altfel risti ca ea sa aiba un aspect vascos, lipicios, prielnic adunarii prafului.
♦ Consolele pe care stau rafturile trebuie verificate si stranse daca este cazul. Pe ele se exercita o presiune foarte mare prin greutatea conservelor si poti risca sa iasa din perete.
♦ In general, rafturile sunt invelite in hartie, pentru ca aceasta protejeaza foarte bine lemnul si absoarbe umezeala. Hartia trebuie schimbata periodic, atunci cand sunt depuneri de praf sau pete.
♦ Pentru a indeparta insectele, pune pe fiecare raft cate o crenguta sau un pliculet de cimbru. Leandrul este iarasi foarte bun contra insectelor, dar ai grija – este extrem de otravitor, prin inghitire poate cauza decesul.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.