Cele mai bune sfaturi pentru curatarea perdelelor si jaluzelelor

In functie de material, iata cateva sfaturi pentru curatarea perdelelor si a jaluzelelor.

Jaluzele orizontale din material textil.
Lunar: Curata folosind peria pentru praf a aspiratorului.
Anual: Spala si usuca.

Jaluzele verticale din material textil
Lunar: Inchide jaluzelele pentru a fi drepte. Foloseste optiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspiratie pe minimum). Pentru a o spala de mana, da jos stinghiile si aseaz-o pe o suprafata plata. Acopera pata cu ajutorul unui burete scunfudat intr-un lichid folosit pentru spalat vase nu prea puternic si cu apa calduta. Trateaza petele consistente cu o substanta speciala pentru materiale tapitate ( testeaza-l pe o pata minuscula).
Anual: Angajeaza un profesionat care curata geamurile folosind metode speciale de uscare.

Jaluzele venetiene din vinil sau metal.
Lunar: Inchide jaluzele pentru a fi drepte. Incepand de sus in jos, sterge praful cu o perie din pene, cu o perie din lana de miel, cu o carpa umeda , sau foloseste optiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspiratie pe minimum). Inchide-le in directia opusa si repeta procesul.
De doua ori pe an: Spala fiecare stinghie in parte folosind o carpa umeda si un lichid folosit la spalat rufe, nu prea puternic. Nu folosi obiecte abrazive pentru curatare, caci asta va strica finisajul. Cateva dintre stinghiile jaluzelelor verticale pot fi date jos simultan, asta facand curatarea lor mai usoara.

Jaluzele plisate
Lunar: Foloseste optiunea „dust-brush” a aspiratorului ( pune puterea de aspiratie pe minimum). Curatarea cu aspiratorul este singura metoda de curatarea a acestui fel de jaluzea.

Draperii si perdele
Lunar: Foloseste optiunea de curatat materialele capitonate a aspiratorului(pune puterea de aspiratie pe minimum).
Anual: Daca materialul textil este lavabil, spala-l la masina si seteaza masina pe ,,Gentle Cycle”. Pune-le pe sfoara pentru a se usca si calca-le cat sunt ude. Daca materialul nu este lavabil, du-l la curatatorie.
Draperiile si perdelele din baie sau bucatarie, sau cele aflate, in general, in zone prafuite, au nevoie de mai multe curatari.

Jaluzele si obloane din lemn
Lunar: inchide stinghiile pentru a fi drepte. incepand de sus in jos, curata folosind o perie din pene, o perie din lana de miel, un material electrostatic, sau foloseste optiune „dust-brush” a aspiratorului (pune puterea de aspiratie pe mininum). inchide-le in directia opusa si repeta procesul. Jaluzelele si obloanele din lemn nu ar trebui expuse la umiditatea aburilor din baie sau bucatarie.
Anual: Spala fiecare stinghie in parte cu o carpa umeda, dupa care usuca-le.

Sursa foto: pixabay.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.