Cele mai bune solutii pentru pete

Petele sunt inevitabile. Se poate spune ca sunt tot asa cum este fiscul si … moartea. Nu scapam de ele, dar spre deosebire de celelalte doua pentru pete exista solutii, iar unele dintre ele sunt cuprinse in aceasta lista, pe care e bina sa o pastrezi pentru ca nu se stie cand ai nevoie de ele, pentru ca, nu-i asa, petele sunt inevitabile.

solutii pentru pete (2)

Solventi uleiosi – curata numai petele de grasime sau ulei. Se pot folosi pe materiale care nu se spala in mod obisnuit. Se aplica numai pe materialul uscat, intr-o zona bine aerisita. Dupa aplicare hainele se pun la aerisit.

Solutii pe baza de enzime – sunt detergenti care contin enzime care pur si simplu ”mananca” proteinele din pete de grasime, iarba, sange şi altele. Se aplica direct pe materialul uscat sau se dilueaza in apa, in care apoi se scufunda tesatura. Folosieşte apa rece cand este vorba despre pete de sange pentru ca vor ieşi mai repede şi mai bine. Acest gen de solvenţi nu se aplica pe lana sau matase, acestea fiind in sine o forma anume de proteina.

Substante absorbante (malai, pudra de talc) – se presara pe petele proaspete de grasime si se asteapta in jur de 10-15 minute, pentru a se absorbi excesul, dupa care se curata. Dupa aceea, puteti aplica o alta solutie pentru tratarea petei in sine.

Detergentii – sunt buni pentru orice fel de pete. Se aplica direct, se asteapta cateva minute, dupa care se inaltura cu apa.

Inalbitoarele – culoarea lasata de pete (fie ca e vorba de pete de grasime sau nu), poate fi inlaturata cu un inalbitor usor. O solutie de acest tip, dar preparata in casa se poate face din: suc de lamaie, otet alb (in concentratie de 1:1 cu apa), sau amoniac (doua parti apa la o parte amoniac) – nu se foloseste pe lana sau matase, din aceleaşi considerente.

Inalbitorul pe baza de clor ar trebui sa fie ultima solutie la care sa recurgi. Clorul este daunator sanataţii şi toxic astlel ca rufele spalate cu clor trebuie bine clatite şi uscate in aer liber.

Alcoolul denaturat – functioneaza pentru a indeparta anumite pete si se evapora fara a lasa pete la randul lui. Funcţioneza bine pe petele de grasimi, cerneala şi sange şi poate fi folosit ţi pentru ţesaturile naturale.

Spirt – este bun pentru petele de grasime. Nu este toxic şi curaţa relativ uşor. Dupa ce se foloseste, hainele se pun la aerisit.

Glicerina – se plica peste petele de cerneala şi tuşuri colorate. Glicerina este un alcol, care in final se evapora.

Sursa foto: pixabay.com/

One comment on “Cele mai bune solutii pentru pete”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.