Cele mai bune trucuri pentru a gati orezul

Orezul este delicios, daca este bine gatit. Iata cele mai bune trucuri pentru a gati orezul.

Sper sa nu se supere nimeni, dar trebuie sa stii ca cele mai multe din instructiunile de preparare de pe ambalaje sunt eronate. Chiar si producatorii de renume dau indicatii gresite, mai ales in ceea ce priveste proportia de apa si orez.

cum se gateste orezul (1)

In cata apa trebuie fiert orezul? Proportia ideala este 100 de grame de orez la 200 ml de apa, pentru orezul alb. In cazul orezului brun proportia este de 100 de grame de orez la 250 de ml de apa. Prea putina apa face orezul sa devina cleios, plus ca se poate arde. Prea multa apa, faca ca bobul sa devina prea umflat si lipsit de consistenta.

Se amesteca orezul? NU! Un truc ideal ca sa ai cel mai bun orez este sa-l lasi in vasul in care a fiert, cu flacara stinsa, acoperit cu capac pentru zece minute. Dupa aceasta faza, orezul trebuie amestecat usor cu o furculita ca sa se aereze, iar boabele sa devina independente. O alta regula spune ca nu se amesteca in orezul care fierbe. Daca amesteci in orezul simplu sau in cel care are alte ingrediente adaugate, totul o sa devina o pasta cleioasa, pentru ca o mare parte din amidonul din orez iese afara.

Se pune sau nu sare? In apa in care fierbe orezul trebuie pus sare, la fel ca atunci cand fierbi paste. Este nevoie de o jumatate de lingurita de sare, pentru fiecare ceasca de orez. Sau mai simplu o lingurita de sare la fiecare 250 de grame de orez, aceasta cantitate fiind suficienta pentru circa trei portii de orez.

La foc mare sau mic? In momentul in care apa incepe sa fiarba, vasul se acopera si focul sa da mic. Daca fierbi orezul neacoperit apa se evapora mai repede decat ritmul de fierbere al orezului si o parte din aroma si gust se pierde. Orezul simplu preparat prin fierbere cu apa si sare este excelent in combinatie cu legume calite (practic se combina cu orice fel de legume sau combinatii de legume).

Cum se gateste orezul cu legume? Legumele calite separat (daca reteta nu are alte indicatii), se adauga peste orezul fiert. Orezul se potriveste foarte bine cu usturoi, merge excelent cu sosul de rosii, cu busuioc si mai ales cu cimbru uscat sub forma de salata de orez. Poti incerca si orezul cu iaurt.

Sursa foto: pixabay.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.