Cele mai rezistente plante la soare si seceta

Plantele au nevoie de apa, de un sol bun si de soare pentru a creste frumos si a inflori. Adesea, conditiile din gradina noastra nu sunt cele mai potrivite. Ori este prea mult soare, ori este prea putina apa, asa ca o lista cu plante rezistente la soare si seceta este utila. Aceste plante sunt cele care vor infrumuseta gradina, chiar daca condițiile pe care le poti oferi nu sunt printre cele ideale.

Un detaliu in plus face din plantele rezistente la soare si seceta o alegere mereu buna. Toate plantele din categoria celor rezistente la soare si seceta sunt si plante usor de ingrijit. In selectia de mai jos am ales plante rezistente la soare si seceta, usor de intretinut, dar cu maxim potential ornamental, astfel ca toate acetea te vor ajuta sa dai viata gradinii tale fara eforturi prea mari.

rezistente plante la soare si seceta (4)

Levantica – este una din micile bijuterii pe care le poti avea in gradina. In afara de culoarea frumoasa, de mirosul deosebit,  levantica este un aliat in indepartarea tantarilor. O tufa de levantica pe balcon sau in gradina, este la fel de eficienta ca si un aparat anti-tantari. Levantica poate fi crescuta direct pe sol sau in ghivece pe care sa le pozitionezi unde vrei. Tunsa si aranjata, levantia este extrem de decorativa, suporta sa stea in bataia soarelui, nu are nevoie de ingrijire speciala si rezista foarte bine la seceta. Levantica prefera un sol cu drenaj bun si infloreste de la inceputul pana la mijlocul verii, mai mult, planta este foarte decorativa si fara flori.

Iarba grasa – pe numele oficial Portulaca oleracea exista in numeroase varietati, toate avand in comun exceptionala rezistenta la seceta si ingrijire minima. In functie de soi si de clima, iarba grasa arata bine de la inceputul primaverii pana toamna, iar pe tot timpul verii se umple de flori colorate. Planta creste destul de inalta, pana la 50-60 de centimetri ceea ce o face foarte buna pentru a o organiza in tufe sau pentru zonle limita ale gradinii. Iarba grasa are tendinta de a se intinde pe orizontala si de a coloniza spatiile invecinate. Poti rezolva problema daca faci borduri. Florile pot fi galbene, portocalii, albe, rosii si roz. Iarba grasa suporta foarte bine seceta si tolereaza fara probleme sa stea in bataia directa a razelor de soare. Un factor decorativ suplimentar este ca iarba grasa este o atractie irezistibila pentru gaze, albine si fluturi. Iarba grasa este comestibila.

rezistente plante la soare si seceta (3)

Floarea de piatra – oficial Portulaca grandiflora poate avea flori rosii, roz, galben, portocalii sau albe. Floarea de piatra infloreste la finele lui mai si rezista toata vara, pana tarziu in octombrie si ofera un covor colorat pentru toata vara. Suprafata semanata cu flori de piatra se extinde foarte repede, asa ca dupa o prima semanare directa, floarea de piatra rasare spontan in anii urmatori. Floarea de piatra poate fi crescuta si in ghiveci si este foarte potrivita pentru jardiniere la ferestrele batute de soare. Floarea de piatra are nevoie de un sol nisipos,  sarac si nu are nici un fel de pretentii in ceea ce priveste conditiile de mediu.

Practic floarea de piatra creste acolo unde nu creste nici o alta floare si este una din cele cele mai bune alegeri daca ai gradina si cauti plante care rezista la seceta. Floarea de piatra este proaspata si in zilele caniculare, mai multe zile la rand. Iubeste locurile batute de soare si este o foarte buna alegere in gradinile de care nu ai timp sa te ocupi in loc de gazon.

rezistente plante la soare si seceta (2)

Pe langa acestea ideale ca plante care rezista la seceta este si Yuca, dar si salcamul, liliacul si glicina. O buna solutie este si vita salbatica precum si toate plantele suculente.

Pe lista cu cele mai rezistente plante la soare si seceta se mai afla Carciumaresele, astibele, sanziene de gradina, veronica sau rudbeckia si Coreopsis. Acestea din urma infloresc pana toamna tarziu, sunt usor de crescut si tolereaza aproape orice tip de sol, mai putin pe cel foarte umed. Dupa ce s-au prins, au nevoie de soare din plin si de foarte putina apa, ceea ce le face foarte usor de ingrijit si ideale pentru locurile aride si foarte insorite din gradina.

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Cele mai rezistente plante la soare si seceta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.