Cinci solutii pentru curatenie eco, in casa

vinegar-759600_960_720

Chimicalele sunt peste tot. Chimicalele sunt toxice, nesanatoase si folosirea lor pe termen lung poate aduce prejudicii mari sanatatii si mediului. Probabil ca nu vom salva planeta daca cativa oameni vor renunta la a mai folosi chimicale si vor alege solutii pentru curatenie eco, dar cu siguranta casele celor care vor folosi aceste substante vor fi mai sanatoase si mai confortabile.

Exista nenumarate solutii pentru curatenie eco. Toate sunt mai ieftine decat cele chimice. De ce nu le folosim pe acestea? De ce alegem produsele chimice? Greu de dat un raspuns. Unii vor spune ca solutiile eco nu sunt cu adevarat efciente, dar afirmatia este emisa ca o certitudine inainte de a le folosi. Produsele eco de curatene sunt la fel de bune ca si cele chimice. Uneori acestea nu functioneaza fie pentru ca nu se foloseste cantitatea ideala, fie pentru ca suntem victimele reclamelor si mesajelor promotionale. Produsele pentru curatenie eco functioneaza pefect. Trebuie doar sa respecti cantitatile, sa ai putina rabdare si un pic de perseverenta.

Iata care sunt cele mai bune solutii pentru curatenie eco, in casa si care sunt utilizarile lor cele mai bune.

Bicarbonatul neutralizeaza mirosurile din apa si absoarbe mirosurile din aer. Presarat pe un burete sau o crapa umeda, bicarbonatul poate fi utilizat ca un praf abraziv bland si folosit pentru curatarea obiectelor din bucatarie si numai. Bicarbonatul este eficient numai daca este activ, iar pentru asta trebuie pastrat in recipiente inchise ermetic si ferit de umezeala. Nu-l tine in punchi de hartie, pentru ca isi va pierde proprietatile si fereste contactul bicarbonatului cu apa.

Cu bicarbonat poti curata perfect chiuvetele, inclusiv cea din inox, cuptorul si cada fara riscul ca le vei zgaria. Mirosul de transpiratie sau cele de substante chimice vor fi eliminate daca pui o ceasca de bicarbonat in masina de spalat. bicarbonatul poate fi activat prin combinate cu otet sau suc de lamaie. O solutie excelenta pentru curatat, care poate fi folosita fara nici un risc toxic in bucatarie, pe toate suprafetele este amestecul format din 200 de mililitri de apa, 50 de mililitri de otet sau suc de lamaie si doua linguri cu varf de bicarbonat. Pune bicarbonatul in apa si lasa-l sa se dizolve complet, apoi adauga otetul sau sucul de lamaie si lasa recatia chimica care se produce sa se consume de la sine. Solutia rezultata este limpede si transparenta. Pune-o intr-o sticla cu pulverizator si curata fara grija totul. Are efect antibaterian, curata, lustruieste si nu este deloc toxica, deci nu trebuie sa clatesti.

Soda de spalat este foarte buna pentru curatarea diferitelor locuri din casa, insa trebuie sa porti manusi pentru ca este caustica. Soda de spalat curata foarte bine grasimea, petele de petrol, ceara, sau rujul. De asemenea, neutralizeaza mirosuri in acelasi fel ca si bicarbonatul. Ai grija! Nu este recomandat sa o folosesti pe produsele din aluminiu. Poti folosi soda cristale pentru rufe. Vor fi perfect curate, purificate, fara nici o urma de ageti patogeni. Soda este foarte eficienta si la spalare cu apa rece. Doua lucruri sunt insa importante. sa clatesti rufele bine, de doua ori, sa le usuci in aer liber si sa folosesti doza corecta, adica o lingura rasa de soda pentru fiecare kilogram de rufe.

Otetul si sucul de lamaie neutralizeaza substantele alcaline precum cele intalnite in apa dura. Puteti folosi otetul si sucul de lamaie pentru curatarea petelor lipicioase si indeparteaza foarte bine murdaria de pe mobila din lemn. Sucul de lamaie amestecat cu apa il poti folosi si pentru curatea vinilinului sau a pardoselilor. Este important sa folosesti otet alb din struguri nu pe cel chimic din apa si acid acetic. Diferenta este majora!

Pentru a elimina mucegaiul si pentru a dezinfecta poti turna doua picaturi de ulei aromat in doua cani cu apa si apoi sa pui intr-un recipient cu care sa poti pulveriza. Dar la fel de bine poti folosi alcolul. Alcolul medicinal – spirtul din farmacii este ideal pentru tot felul de treburi casnice si nu este deloc toxic.

 

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.