Coloreaza camera copilului

Camera copilului trebuie sa fie un loc colorat. Este util sa folosesti culoare pentru ca cel mic petrece mult timp in camera lui, iar o lume colorata este mereu placuta. Cel mai des culorile folosite in camera copilului sunt: roz, bleu, verde pal, galben dulce, portocaliu, rosu deschis, lila, dar si galben si portocaliu. Evident combinatiile sunt binevenite.

leticia

Este foarte important ca bebe sa evolueze intr-un mediu colorat si contrastant (vede si rosu, roz si bleu, chiar alb si negru), deoarece acest lucru contribuie la dezvoltarea sa psihica si a personalitatii sale.

La nastere, copilul nu distinge culorile – el vede in ceata si doar in alb si negru. Celulele care percep diferitele nuante nefiind inca dezvoltate, mediul colorat nu este neaparat necesar.

In jurul varstei de trei luni, lumea se coloreaza incet-incet si pentru micut, astfel ca obiectele din jur sunt recunoscute in primul rand dupa culoarea lor, nu dupa forma si cu atat mai putin dupa scopul lor. Bebe isi recunoaste biberonul dupa culorile desenelor de pe el, nu dupa forma – asa ca, daca dintr-un motiv sau altul, esti nevoita sa-i schimbi biberonul, alege unul care sa aiba culori asemanatoare cu cel pe care l-a folosit deja.

90f618446b1b58ab24cf4d6a1a4c6c24Tot dupa criteriul culorilor, micutul recunoaste jucariile si, plecand de la culoarea obiectelor pe care le poate prinde in manute, ajunge sa inteleaga faptul ca acestea au forme diferite. Cunoasterea lumii se face din aproape in aproape!

Primele culori distinse sunt rosul, albastrul si galbenul.

Incepand de la sapte-noua luni, copilul percepe clar culorile si este capabil sa distinga chiar si nuante ale aceleiasi culori. Evolutia continua, iar la varsta de doi ani, micutul cunoaste toate culorile fundamentale. Se poate spune ca puiul de om are acum o viziune complexa si colorata asupra lumii.

Plecand de la toate acestea, este recomandat sa stimulezi si sa dezvolti “lumea colorata” a micutului tau. Nu ezita sa-i pui la dispozitie obiecte viu colorate. Este posibil ca unele culori sa-i placa mai mult decat altele si sa-l stimuleze, iar in primele luni de viata, aceasta poate fi o cale de comunicare foarte eficienta.

Cuburile colorate reprezinta una dintre jucariile preferate ale copilului intre unu si trei ani. Jocul cu aceste obiecte ii stimuleaza imaginatia, dezvoltarea psihica si crearea de noi conexiuni cerebrale, care il ajuta sa inteleaga faptul ca toata lumea din jurul sau inseamna, pana la urma, forma si culoare.

Pe de alta parte, trebuie sa ai grija sa il feresti de culorile violente, fluorescente, de imaginile care se misca prea repede sau de flash-urile de lumina. In camera micutului sau in coltul care ii apartine lui din camera voastra, a parintilor, mai ales in primele luni de viata, trebuie sa existe o armonie vizuala, in care este preferabil sa se evite asocierile intre culori contrastante si tonuri tari.

Joaca prin stimularea acuitatii vizuale cu ajutorul culorilor iti poate oferi detalii importante despre capacitatea celui mic de a vedea. Privindu-l, vei intelege daca micutul vede, daca vede bine si daca distinge cu adevarat culorile din jurul lui.

Stimularea vizuala este un bun tratament pentru strabismul congenital, care, de cele mai multe ori, se corecteaza de la sine, dupa un an, doi.

leticia2

Mai mult, iti vei putea da seama daca el intelege culorile la fel ca voi, parintii lui. Daltonismul este o boala mostenita pe linie materna, de care sufera insa numai baietii, extrem de rar fetele, si care se manifesta prin incapacitatea de a distinge culorile.

In cazurile severe, daltonistul vede lumea in alb, griuri si negru, dar, de cele mai multe ori, nu poate distinge verdele de rosu. Daltonistul vede o nuanta maronie atat pentru rosu, cat si pentru verde.

Si, in loc de final, sa mai spunem ca 90% din informatiile prelucrate de creierul uman vin prin vaz, 5% prin auz, 1% prin miros si cate 2% prin simtul tactil si gust. Asa ca: invata-l pe cel mic sa vada lumea! In culori, pentru ca lumea este colorata!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.