Conservanti naturali – buni pentru conserve si dulceturi

Mancam prea multe chimicale asa ca daca este posibila inlocuirea lor cu produse naturale este perfect. Pentru asta am facut o lista cu cele mai bune variante care functioneaza ca si conservanti naturali, fara nici un fel de pericol pentru sanatate. Toti acesti conservanti naturali sunt perfecti pentru muraturi si dulceturi.

Exista patru produse care pot fi folosite cu rolul de conservanti naturali si care nu lipsesc din nici una din conservele facute in casa: sarea, zaharul, otetul si uleiul. Sarea si zaharul extrag apa, iar in absenta apei micoorganismele nu se pot dezvolta. Otetul contine acid citric natural, care este un conservant natural, iar uleiul blocheaza contactul cu aerul si opreste dezvoltarea fungilor si mucegaiurilor.

conservant natural (1)

Sarea trebuie sa fie sare gema, nemacinata, nefiltrata, fara iod, fara antiaglomerant. Asta inseamna ca trebuie sa ai o sursa de sare curata. Sarea este in sine un produs care nu contine nici un fel de microorganisme, indiferent cat este de neagra, sau daca contine impuritati.

Saramura preparata din sare naturala este cea mai buna cale prin care sunt eliminate impuritatile. Amesteca apa cu sare in cantitatile recomandate de reteta si apoi lasa apa sa se decanteze. Scurge saramura pana la rezidurile care se depun la baza vasului.

Acidul acetic din otet este natural numai daca otetul este otet natural din vin. In caz contrar ai o solutie de acid acestic, preparat intr-un combinat chimic pe care il primesti ca fiind “otet alimentar”, in fapt o solutie de acid acestit diluat in apa de la robinet.

La lista de conservanti naturali se adauga hreanul, folosit in stare naturala, curatat de coaja si taiat in bete sau rondele. Ai nevoie de 50 de grame de hrean la un litru de apa pentru ca efectul conservant sa fie activ.

Pe lista de conservanti naturali se mai afla cuisoarele, boabele de mustarul, salvia, cimbrul, rozmarinul (toate uscate si puse in borcane cu tot cu tulpina). Ierburile si condimentele intarzie dezvoltarea microorganismelor si reduc viteza de oxidare.

Un excelent conservant natural pentru conservele dulci este pudra de scortisoara. Pusa in gemuri, dulceturi sau compoturi sub forma de bete sau sub forma de pudra, presarata deasupra peste dulceata sau gem, in strat uniform pe toata zona de contact cu aerul a continutului din borcan previne mucegaiul si alterarea conservelor dulci. Un avantaj in plus daca folosesti scortisoara este faptul ca poti reduce cantitatea de zahar din gemuri si dulceturi.

O categorie speciala de conservanti naturali sunt uleiurile esentiale derivate din flori, frunze, iarba sau plante lemnoase. Unele din aceste uleiuri au un puternic efect antibacterian, blocand dezvoltarea mucegaiurilor si a ciupercilor. Cele mai bune uleiuri esentiale sunt uleiul de cimbrisor, de portocale, uleiul de menta, muscata rosie, anason, precum si uleiul de lamaie, dar si inca multe altele.

2 comments on “Conservanti naturali – buni pentru conserve si dulceturi”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.