Cum alegi caloriferul potrivit pentru casa ta?

radiator-15214_960_720

Tu stii cum alegi caloriferul potrivit pentru casa ta?

Daca nu, atunci ai nevoie de cateva sfaturi ca sa stii cum alegi caloriferul ideal, in conditiile in care fiecare tip de calorifer in parte are avantaje si dezavantaje.

Putina lume stie dar exista trei mari categorii de calorifere: din fonta, din otel si aluminiu, printre care se afla caloriferul ideal, idealul fiind cel care se pliaza cel mai bine pe nevoie casei tale.

Caloriferele din fonta sunt cel mai des folosite calorifere si sunt considerate printre cele mai eficiente siteme de incalzire, atat pentru casele care primesc caldura prin reteaua centralizata, cat si in casele care au centrala proprie. Caloriferele din fonta au cea mai mare durata de viata dintre toate tipurile de radiatoare, sunt€“ rezistente la lovituri, socuri mecanice si coroziune. Caloriferele din fonta dau o senzatie de confort termic, datorita masei radiante mari. Sunt mult mai practice pentru sistemele centralizate de incalzire, pentru ca au o inertie termica mare, dar sunt utile si pentru centralele termice, mai ales in cazul celor care au capacitatea de a functiona si la temperaturi mici (40-60 de grade). La capitolul dezavantaje este aspectul lor mare, greori si deseori inestetic. Sunt mari si inghit o cantitate mare de apa – care functioneaza ca agent termic. Sunt greu de curatat si necesita vopsire periodica si sunt relativ scumpe. Exista modele extrem de elegante de calorifere de fonta care sunt mici piese de arta, extrem de decorative, dar pretul lor este pe masura.

Caloriferele din otel sunt cele mai des utilizate in ultimul timp pentru avantajele lor nete. Au un pret accesibil si sunt compatibilile cu centralele termice de apartament si nu numai. Acestea rezista foarte bine la temperaturi de pana la 100 grade Celsius, sunt usor de manevrat si de montat, au cel mai bun raport putere termica/pret dintre cele trei categorii prezentate astazi, distribuie rapid caldura in interiorul casei, datorita inertiei termice scazute, au un pret mic si sunt adaptabile la orice decor.

Desi sunt produse fiabile si eficiente au si dezavantaje. Cele mai importante sunt legate de durata de viata mica de doar 5-10 ani, este obligatorie tratarea apei din instalatii si exista riscul evenimentelor neplacute – scurgeri, sparturi datorita coroziunii.

Radiatoarele din aluminiu sunt produse de generatie noua, dar foarte eficiente. Au o durata de viata foarte mare de 10-20 de ani, se incalzesc repede, consumand mai putin agent termic decat caloriferele din fonta. Sunt rezistente in timp, sunt usoare si versatile fiind compatibile si cu sistemele de incalzire centralizate si cu cele locale sau de apartament. In ceea ce priveste estetica sunt cele mai interesante pentru ca pot avea orice forma si orice dimensiune si pot fi usor integrate in interioarele moderne.

La capitolul dezavantaje trebuie mentionata rezistenta scazuta la socurile mecanice, riscul de deformare, inertia termica mica – se racesc/se incalzesc foarte repede, sunt zgomotoase (pocnesc si troznesc atunci cand se incalzesc si se racesc) si necesita aerisire foarte des. Caloriferele de aluminiu sunt ideale pentru case si pentru sistemele de incalzire proprii – centrala pe gaz sau lemne, dar sunt ineficiente pentru sistemele racordate la incalzire centrala.

 

Care crezi ca e caloriferul potrivit pentru casa ta?

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.