Cum aranjezi mobila in casa. Regulile de baza

Pare ciudat, dar exista reguli pentru felul in care aranjezi mobila in casa. Chiar si la simpla lor lectura iti va arata ca sunt nu doar practice si utile, ci si foarte logice.

Daca le vei pune in practica vei echilibra aspectul camerelor din apartamentul tau si vei face locuinta mai frumoasa.

Nu ma crezi? Citeste regulile pentru cum aranjezi mobila in casa si o sa te lamuresti.

Ia in calcul modul in care folosesti camera inainte sa aranjezi mobila. Gandeste-le la ce nevoi ai inainte de a cumpara mobila si fa schite la scara, respectand proportiile. Analizeaza aceste nevoie in fiecare incapere in parte si discuta-le cu cei care vor folosi camerele respective. Functionalitatea unei camere trebuie sa fie primordiala, chiar si mai presus de estetica ei.

Cum aranjezi mobila in casa

Cand vine vorba de camera de zi, atunci cand aranjezi mobila ia in considerare asezarea canapelei sau a mesei si a scaunelor in mijlocul camerei, circular. Este o formula care asigura functionalitate si genereaza comunicare. Restul pieselor de mobilier aseaza-le langa pereti formand un chenar in jurul acestui spatiu social.

Alege inainte de orice alta piesa de mobilier cea estentiala pentru fiecare camera si gaseste-i locul perfect. Patul in dormitor, canapeaua in sufragerie, spatiul de lucru – aragaz, chiveta, frigider, in bucatarie. Aceste elemente sunt punctul central al camerelor si sunt elementele esentiale atunci cand aranjezi mobila. Urmeaza apoi principalul element de decor: semineul sau o piesa de arta, in living, toaleta si tablia patului in dormitor. Obiectul de mobilier principal si cel de decor trebuie sa se afla in contrast pentru a se pune in evidenta unul pe altul si pentru a creea echilibru si confort.

Alege obiecte de mobilier potrivite cu spatiul util pe care il ai la dispozitie. O biblioteca imensa sau o canapea foarte mare intr-o camera mica vor face camera sa para si mai mica si vor genera un sentiment neplacut de aglomerare si inghesuiala. Piesele de dimensiuni potrivite vor lasa spatiul fluid si vor oferi confort. Mesele circulare sunt foarte bune pentru pentru spatiile mici, piesele mobile sunt binevenite in bucatarie, dulapurile inguste, canapelele mici, fara brate si bibilotecile cu spatii libere mari sunt ideale in camerele mici.

Profita de colturile camerei. O canapea de colt  sau dulapuri, bufete si comode, care sa se incadreze bine in colutirile incaperilor sunt elemente pe care trebuie sa le iei in calcul cand aranjezi mobila. Acestea sunt functionale si valorifica spatiul in intregime, imbracand camera.

Respecta proportiile, nu pune impreuna piese se mobilier dezechilibrate ca dimensiune, vor da senzatia de inghesuit. Nu uita oglinzile si pastreaza mereu un spatiu intre piesele de mobilier. Daca le asezi lipite unele de altele dau o senzatie de sufocare si impresia de inghesuit. Cel mai bine e sa alegi piese mai mici astfel incat sa poti respecta aceasta regula importanta cand aranjezi mobila.

Respecta regula triunghiului. Aceasta inseamna ca, de exemplu, langa piese mari sau impunatoare sa adaugi piese mici: masutelele in laterala canapelei si un tablou, sau mai multe, asezate pe peretele de deasupra vor echilibra decorul.
Foloseste trucul pieselor mici asezate impreuna sau simetric. Mai bine doua mese de sufragerie mici asezate una langa alta, decat una mare, mai bine doua corpuri de bibiloteca asezate simetric decat un bloc prea mare.

Nu uita ca esentiale sunt corpurile de iluminat si oglinzile, perdeaua si draperiile care pot fluidiza aerul sau il pot incarca in functie de estetica lor, nu uita accentele de culoare, care dau adancime si nici de regula contrastelor pe care trebuie sa o respecti atunci cand aranjezi mobila in orice camera.

Sursa foto: pixabay.com

 

3 comments on “Cum aranjezi mobila in casa. Regulile de baza”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.