Cum faci usoara viata plantelor din ghiveci

Cum faci usoara viata plantelor din ghivece

Viata plantelor din ghiveci nu este foarte usoara, dar nici foarte grea. Exista cateva trucuri simple care pot sa faca viata plantelor din ghiveci mult mai usoara si mai benefica pentru tine cea/cel care te bucuri de plantele din ghiveci, din jurul tau.

  • Plantele trebuie udate constant, iar unele dintre plantele din ghiveci sunt foarte sensibile daca nu primesc apa atunci cand au nevoie. Solutia este un biberon pentru plante. O varianta mai populara este sa pui in solul din ghiveci o sticla de plastic cu apa, cu fundul in sus. Planta va consuma cata apa are nevoie. Solutia este buna pentru perioade de absenta de circa trei-patru zile, in cazul plantelor foarte avide de apa.
  • Pentru cele care rezista mai multa vreme fara apa, cada se poate transforma intr-un terariu. Pune ghivecele in apa, atat cat sa ajunga pana la doua degete mai sus de baza vasului. Ghivecele trebuie asezate pe o pietricica sau pe o bucatica de lemn, pentru ca apa sa ajunga la orificiul de la baza vasului.
  • Daca faci parte din categoria celor care beau cafea la filtru si folosesti hartie de filtru atunci pune la baza unui ghiveci tot continutul unui filtru de cafea dupa ce ai facut cafea. Poti pune filtrul cu totul sau doar zatul. Acesta este un excelent ingrasamant, formeaza un strat foarte bun pentru scurgerea apei si previne unele boli ale plantelor de apartament.
  • De asemenea poti pune la baza ghiveciului, inainte de a pune nisip sau pietricele pentru drenaj doua-trei hartii de filtru pentru cafea, una in alta. Acest gen de hartie este foarte rezistenta, permite lichidului sa treaca si intr-un sens si in altul dar nu permite pamantului din vas sa mai treaca in farfuria de scurgere. Vei avea mereu farfurii de scurgere curate, fara impuritati si fara mucegaiuri.

Pregatirea plantelor din gradina pentru iarna

  • Pune la baza ghiveciului, o bucata de burete. Acesta inlocuieste foarte bine nisipul de drenare, pietricelele sau hartia de filtru. In plus buretele are capacitatea de a absorbi excesul de apa, dar va pastra umezeala pentru momentul in care planta va avea nevoie de apa. Ideea este ca un burete pus in ghiveci nu doar ca imbunatateste viata plantelor din ghiveci, dar iti usureaza mult grija pentru ca poti creste cantitatea de apa pe care o pui plantei la o udare, fara sa aduci vreun prejudiciu plantei, si vei dubla perioada intre doua udari.
  • Conurile de brad uscate sunt si ele excelente pentru temelia din interiorul unui ghiveci. Alege conuri uscate, scutura-le de seminte si marunteste-le cu un cutit. Conurile se vor epuiza in timp, dar vor reprezenta o buna sursa de minerale pentru planta, un element de drenaj al apei si vor preveni formarea mucegaiurilor in interiorul ghiveciului, pe exterior si in farfuria de scurgere.

Sursa foto: pixbay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.