Cum ingrijesti Poinsettia sau Craciunita

poinsettia-565591_960_720

Craciunita, pe numele oficial Poinsettia pulcherrima, este cunoscuta sub numele de Steaua Craciunului. Daca o ai in casa trebuie sa stii ca are nevoie de peste 12 ore de obscuritate completa pe zi, dupa 1 octombrie si pana la 1 decembrie pentru a te bucura de culorile sale speciale in zilele de Craciun.

Craciunita este un arbust cu flori mici, sub forma unor butoni, iar ceea ce este considerat in mod eronat a fi floarea, sunt de fapt frunze modificate care in perioada infloririi se coloreaza intens in rosu, roz sau alb. Perioada de colorare este exact in decembrie-ianuarie astfel ca acesta simpatica planta a devenit unul din simbolurile iubite ale Craciunului, frunzele ei formand un fel de stea, simbol major al Craciunului.

Planta nu este deosebit de pretentioasa la udare, fiind mai sensibila la miscari sau mutari decat la lipsa apei. Poate rezista cateva zile fara a fi udata si nu se va ofili decat atunci cand nu este udata mai multe zile la rand. Este recomandat sa uzi Craciunita in fiecare zi cu o cantitate mica de apa, dar nu uda planta in farfurioara, pentru ca umezeala statuta in ghiveci va ofili planta. Mai mult curata farfuria si aseza vasul pe un strat de nisip sau pietre mici pentru ca radacinile sa nu ajunga la surplusul de apa.

white-poinsettia-18100_960_720

Planta trebuie tunsa primavara pentru a nu deveni frunzoasa. Este bine sa o tunzi scurtand lastarii, pentru a stimula ramificarea plantei. In timpul primaverii si verii, este bine ca planta sa fie pastrata afara, intr-un loc semiumbrit. Dupa trecerea perioadei de inflorire, Steaua Craciunului are nevoie de o perioada de repaus de cel putin doua luni, timp in care se vor rari udarile si se vor suspenda fertilizarile.

Tine cont de faptul ca seva plantei, care apare daca se rup, sau cad frunzele produc o seva laptoasa cu efect iritant.

Cand cumperi o astfel de planta trebuie sa fii atent la florile mici, galben-verzui dintre frunzele superioare. Ele nu trebuie sa fie inflorite sau cazute. Planta trebuie sa fie bine impachetata deoarece este foarte sensibila la frig. Iubeste caldura, de aceea aseaza-o la temperaturi de 20 grade si intr-un loc luminos. Zilele scurte din timpul toamnei ajuta la inflorirea plantei, dar acest efect este stricat din cauza lampilor din casa. Incepand cu luna octombrie si pana in decembrie ai grija ca planta sa nu primeasca decat 10 ore de lumina pe zi, acoperind-o  de la  ora 18 pana la ora 8 dimineata cu un carton mare sau o galeata si asta pentru ca planta este dependenta de lumina care ii regleaza culoarea si ritmul de crestere.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.