Cum pastrezi inteligent legumele proaspete multa vreme

Ca sa-si mentina cea mai mare parte din substantele nutritive, legumele trebuie pastrate cat mai proaspete. Pentru a pastra legumele proaspete foloseste toate aceste trucuri simple si usor de aplicat.

Cumpara inteligent
Este mult mai simplu sa faci cumparaturi doar o data pe saptamana, dar in felul acesta riscul ca legumele sa se altereze este mult mai mare. De aceea, cel mai bine este sa achizitionezi legume o data la cateva zile.

In cazul in care ai gradina ta, totul este mult mai simplu, pentru ca poti avea la orice ora un castravete proaspat spre exemplu, in sezon. De asemenea, legat de modul in care cumperi, mai poti urma cateva mici sfaturi: lasa legumele ultimele pe lista, ca sa nu se turteasca in carucior cat timp te plimbi tu prin supermarket dupa detergent sau cereale, si mergi direct acasa cu ele, fara sa te mai opresti pe undeva, tinandu-le in acest timp in masina, la caldura.

Ai grija la etilena
Stiai ca unele legume si fructe pur si simplu nu sunt compatibile? Ei bine, daca tii laolalta in frigider unele legume cu unele fructe, acestea se vor altera mai repede. Si asta din cauza gazului numit etilena. Exista fructe care emana acest gaz si legume care sunt extrem de sensibile la acesta, motiv pentru care ar trebui tinute cat mai bine separate (daca se poate in cutii diferite).

Iata cateva fructe din aceasta categorie – caise, banane, nectarine, pere, prune, rosii, precum si cateva legume sensibile la etilena produsa de acestea – sparanghel, broccoli, varza, morcovi, castraveti, fasole verde, salata verde, ardei.

Regleaza-ti frigiderul
Pentru a pastra alimentele cat mai proaspete, frigiderul ar trebui sa fie potrivit la 2,2 – 3,3 grade Celsius. Daca acesta nu are grade si este prevazut doar cu descrieri precum “rece” sau “foarte rece”, ar fi indicat sa iti cumperi un termometru special. De asemenea, nu tine legumele pe raftul situat aproape de congelator, in cazul in care ai unul incorporat in frigider, deoarece este prea rece acolo. Nu lasa legumele in pungi de plastic inchise ermetic, pentru ca se pastreaza mai bine daca au putin aer. Nu rupe coditele si nu taia radacinile decat atunci cand folosesti legumele respective. Si, in cele din urma, nu lasa apa pe acestea, deoarece excesul de hidratare altereaza mai repede.

Nu pastra toate legumele in frigider
Cartofii, ceapa, usturoiul se mentin mai bine in locuri uscate si racoroase, dar nu in frigider. Cartofii au nevoie chiar de un spatiu intunecat, deoarece expunerea la lumina ii altereaza. Radacinoasele pot rezista luni intregi daca sunt depozitate in astfel de conditii (morcovii pot fi tinuti chiar in ladite cu nisip).

Congeleaza-le
Chiar daca sunt congelate, legumele isi pastreaza cele mai multe dintre substantele nutritive. Le poti pune in congelator fie in stare naturala, fie oparite in prealabil.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.