Cum pastrezi racoare, vara, in casa

Temperaturile toride te lasa fara aer in casa, exista insa cateva solutii ca sa pastrezi racoare, vara, in casa, altele decat aerul conditionat.

Invata sa “lucrezi” cu soarele. Tine geamurile deschise si aeriseste casa noaptea, iar dimineata inchide-le. Daca ai ferestre catre est si vest, inchide-le dimineata pe cele de catre est, iar dupa-amiaza pe cele care dau spre vest. Daca sunt orientate spre sud, inchide-le pe toata durata cat soarele iti bate in ele.

Daca ti-e teama de tantari si insecte si nu te simti confortabil sa dormi noaptea cu ferestrele deschise, exista plase anti-insecte pe care le poti pune usor la geam. Plus ca le poti lasa doar intredeschise. Macar o data pe zi, aeriseste prin crearea unui curent puternic de aer (lasa totul deschis, inclusiv usa de la intrare, cel putin zece minute – fa asta seara sau dimineata devreme, cat aerul nu a apucat sa se incalzeasca de la soare).

Renunta la jaluzele, perdele sau draperii colorate sau de culori inchise. Orice culoare inchisa va atrage si mai mult caldura. Pune alb in ferestre, chiar daca este numai o solutie pentru durata verii. Pastreaza perdelele albe trase pe timpul zilei. Vor tine la distanta razele soarelui.

Daca stai la ultimul etaj, iar izolatia de pe bloc este veche, situatia este mai complicata, pentru ca apartamentul tau se va incalzi oricum de sus in jos. Poti aplica si pe bloc metoda cu culoarea alba – o panza alba de dimensiuni mari, prinsa la cativa centimetri deasupra izolatiei si care sa urmeze inclinatia plafonului blocului, pentru atunci cand ploua.

Aerul din casa. Cat este de sanatos si cum il imbunatatesti

Ventilatoarele au avantajul ca pot fi mutate in camere in functie de necesitate. Plus ca poti folosi mai multe concomitent; spre exemplu, unul inalt si de putere mai mare in camera in care petreci mai mult timp si unul mic, de podea, pentru dormitor. Sau un ventilator de tavan.

Ventilatoarele cu umidificator sunt foarte bune, de asemenea si nu costa mult. Ele pulverizeaza apa atat de fin, incat o transforma in abur. Solutia ajuta apartamentele unde aerul este extrem de uscat si se aduna mult praf.

Daca nu esti acasa in timpul zilei, un ventilator poate fi reglat sa ventileze usor aerul, astfel incat la sosirea ta atmosfera sa fie placuta. Daca biroul tau e acasa, un ventilator mic de birou este o solutie la indemana. Costurile sunt mai mult decat acceptabile, mai ales fata de factura de curent care ar cuprinde consumul zilnic de aer conditionat. Daca vei combina utilizarea ventilatoarelor cu celelalte trucuri, vei avea in permanenta o atmosfera placuta in casa.

Pereti albi, casa frumoasa si luminoasa

Un detaliu extrem de important este sa nu ai prea multe aparate electronice si electrocasnice pornite in acelasi timp. Daca lucrezi la calculator, nu tine si televizorul pornit. Cand pui masina de spalat (de preferat seara, cand poti tine geamurile deschise sau dis-de-dimineata), nu da cu aspiratorul. In bucatarie, gateste cu usa inchisa si geamurile larg deschise.

O bariera naturala de plante si verdeata la geamuri si in balcon ajuta foarte mult la pastrarea aerului curat si placut in camera. Desi tot mai multe apartamente au geamuri termopan, ideale sunt cele din lemn, clasice, dar care lasa altfel casa sa respire.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.