Cum scapi de pesticidele din legume si fructe

Exista cateva solutii care te pot ajuta sa scapi de pesticidele din fructe si legume. Solutiile sunt oarecum de compromis pentru ca nu pot trasforma fructele si legumele in alimente curate cu adevarat, dar oricum reduc substantial concentratia acestora si fac hrana de zi cu zi, mai sanatoasa.

Cum scapi de pesticidele din legume si fructe (1)

Pesticidele ce se regasesc in alimente sunt responsabile pentru o serie intreaga de maladii, de la probleme respiratorii, la leucemii si tot felul de tumori canceroase. Acestea afecteaza sanatatea tuturor, dar mai ales a copiilor. Desi sunt peste tot, in fructe, legume, dar si carne, specialistii spun ca exista solutii pentru a te asigura ca mancarea din farfuria ta, dar mai ales a copilului tau este un pic mai curata.

Conform Agentiei Europene pentru Securitate Alimentara, 60% din legume si 30% din fructe contin pesticide, dar exista cateva reguli simple prin care putem reduce semnificativ consumul acestora.

1. Cumpara alimente bio – este cala cea mai usoara, dar cea mai scumpa.
2. Spala temeinic cu apa din abundenta, legumele (cartofii, morcovii, telina), dar inainte de a le curata.
3. Curata cu o coaja groasa legumele si fructele.
4. Fa rosiilor o baie de cateva minute (2-3 minute sunt suficiente), in apa in care ai adaugat putin bicarbonat de sodiu, care are proprietatea de a anihila unele dintre pesticidele folosite.
5. Spala portocalele, kiwi si bananele, inainte de a le curata. Incearca urmatorul experiment ca sa vezi logica si eficienta acestui sfat. Pune in camara o portocala spalata bine si una nespalata. Cea spalata se strica in doua zile, cea nespalata nu, din cauza solutiei chimica care a fost stropita pe coaja pentru a o face sa reziste pe rafturi.
6. Consuma doar fructe si legume de sezon. Cele cultivate in extra-sezon sunt pline de pesticide si alte chimicale. Evita fructele de “plastic”. Un mar care are o pata este mult mai sanatos decat unul “perfect”. Merele din China si kiwi din Argentina, de exemplu, au fost tratate chimic ca sa reziste transportului.
7. Cumpara de la producatori autohtoni.
8. Cumpara produse din Uniunea Europeana, pentru ca acestea sunt verificate in ceea ce priveste concentratia de pesticide inmagazinata in produs.

3 comments on “Cum scapi de pesticidele din legume si fructe”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.