Cum scapi de umezeala si mucegai

Umezeala aduce mucegai. Cum scapi si de una si de alte din probleme? Cu perseverenta si respectand mereu cateva reguli simple.

Umezeala din casa este un inamic si trebuie tratata fara mila! Umezeala din casa iti afecteaza si sanatatea si lucrurile din casa. Aerul din casa are un miros specific, pereti sunt umezi si reci, exista condens pe ferestre si tevile reci, asternuturile sunt reci si se incalzesc greu, ai o senzatie neplacuta de frig mereu, fie vara, fie iarna. daca iarna umezeala aduce frig, vara temperatura din casele umede este mai mare si racoarea este un deziderat imposibil de atins.

Umezeala intretine igrasia, favorizeaza desvoltarea ciupercilor si este cauza principala pentru multe afectiuni respiratorii si alergii.

Un dezumidificator este un obiect extrem de util in casa. Este utile si iarna, si vara! Acesta poate mentine umiditatea in casa la valori normale si pe langa eliminarea excesului de vapori de apa, dezumidificatorul elimina si o parte din parful din casa. Aerul filtrat devine mai curat si mai putin umed. Mai mult este foarte important ca atunci cand cumperi un aparat de aer conditionat acesta sa contina si un dezumidificator inclus.

Aeriseste periodic in casa, mai ales daca folosesti surse de caldura bazate de combustie. Aeriseste in casa indiferent de modul in care iti incalzesti casa si indiferent de temperatura de afara. Aerul curat se incalzeste mai repede si la temperaturi mai ridicate decat daca aerul este incarcat de vapori. Vara este bine sa aerisesti mai ales dimineata, indata dupa ce rasare soarele pentru ca acesta este cel mai racoros moment al zilei, dar si momentul cu umiditatea cea mai redusa in atmosfera.

Foloseste mereu hota din bucatarie. Aceasta curata aerul de mirosuri, dar indeparteaza si excesul de vapori si reduce umezeala in casa. Poti sa folosesti hota si atunci cand nu folosesti aragazul, sau din cand in cand (la 10-12 ore) pentru 10-20 de minute.

Aeriseste in baie dupa baie si dupa dus. Tine o sursa de caldura constant in baie, iarna. O baie cu temperatura scazuta in care se face baie va produce o mare cantitate de vapori si umezeala in casa. Vara foloseste apa cu temeperatura medie si aeriseste bine sau pune in functiune un ventialtor.

Usuca hainele in aer liber indiferent de temperatura mediului. Indiferent cat este de frig acestea se vor usca. Daca ai un balcon inchis, lasa mereu o sursa de are, daca sunt rufe la uscat in balcon.

Foloseste plante iubitoare de umezeala. Acestea vor absorbi in mod natural o parte din umezeala in exces. In plus este important sa nu lasi apa sa balteasca in farfuriile plantelor.

Nivelul ideal de umiditate in casa trebuie sa oscileze in jurul valorii de 45%. Valorile sub 30% indica un aer prea uscat si nesanatos, iar mai mult de 50% este prea mult si apare riscul de condens si igrasie.

Mucegaiul apare mai ales in baie, dar isi poate face loc si in bucatarie si in balcon sau in camerele cu multi pereti exteriori, in colturi. neplacut si dauntor sanatatii mucegaiul este un motiv de alarma in casa si trebuie combatut si eliminat.

Una peste alta aceste cateva metode de indepartare pentru mucegaiul sunt utile si necesare.

Bicarbonatul de sodiu este una din solutiile care pot indeparta mucegaiul din baie. Amesteca o lingura de bicarbonat de sodiu si o lingura de detergent de vase. Dilueaza amestecul cu un litru de apa si pune solutia intr-o stica cu pulverizator. Pulverizeaza in zonele afectate de mucegai, lasa sa actioneze timp de 6-12 ore, apoi sterge cu apa calda si o carpa. Ca sa preintampini aparitia mucegaiului diuleaza o lingura de bicarbonat de sodiu in jumatate de litru de apa si pulverizeaza solutia pe zonele unde apare mucegaiul. Nu sterge si repeta pulverizarea la fiecare doua zile. In solutie poti adauga cateva picaturi de ulei esential de citrice, rozmarin sau menta pentru aroma.

Otet alimentar este excelent pentru indepartarea petelor si curatarea zonelor unde apare mucegaiul din baie. Pulverizeaza apa cu otet (doua parti otet si o parte apa) sau doar otet simplu, daca suporti mirosul si lasa sa actioneze o ora peste mucegaiul din baie. Aeriseste bine camera de baie pentru ca sporii mucegaiului sa nu se lipeasca de alte zone si schimba prosoapele din baie ca masura de siguranta. Repeta operatiunea de fiecare data cand este nevoie sau preventiv, la fiecare doua-trei zile.

Apa de var si piatra vanata. Fiecare in pare poate fi baza pentru solutii care inlatura mucegaiul din baie. Pot fi folosite si impreuna, in dozele recomandate pe produs. Si piatra vanata si apa de var se gasesc in magazinele cu materiale de constructii. Poti prepara apa de var care se puleverizeaza pe locul unde apare mucegaiul. Se lasa sa actioneze si se repeta.

Lupta cu umezeala din casa si mucegaiul este una continua. Orice pas inapoi inseamna un pas inainte pentru inamici. Izolarea corecta a casei, repararea problemelor legate de calitatea instalatiilor sanitare si venitlarea corecta a casei poate rezolva definitiv aceste probleme.

Trusa de supravieturire din casa. Obiecte care iti pot salva viata
5 sfaturi mici pentru o casa de poveste

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.