Cum se curata eficient perdelele, draperiile si jaluzelele

curata eficient perdelele, draperiile si jaluzelele

Perdelele, draperiile si jaluzelele sunt frumoase si necesare. Imbraca o camera si te protejeaza de lumina de afara sau de priviri indiscrete. Decorarea ferestrelor cu perdele, draperii sau jaluzele nu se face doar in scop decorativ. Fiecare din aceste elemente te ajuta sa controlezi cantitatea luminii care intra in camera, lucru esential pentru a evita albirea mobilei sau formarea petelor pe podea din cauza soarelui, dar si pentru pastrarea unui anumit grad de intimitate. Toate bune si frumoase pana vine vorba de curatarea acestora.

Cum se curata eficient perdelele, draperiile si jaluzelele?

Prima conditie este aceea ca procedura aleasa sa tina cont de materialul din care sunt facute perdelele, draperiile si jaluzelele.

Jaluzele orizontale din material textil se curata lunar folosind peria pentru praf a aspiratorului. O data pe an trebuie spalate, dar este bine sa apelezi la profesionisti.

Jaluzele verticale din material textil. Lunar foloseste peria pentru praf a aspiratorului (pune puterea de aspiratie pe minimum). Pentru a o spala de mana, da jos stinghiile si aseaz-o pe o suprafata plata. Acopera pata cu ajutorul unui burete scunfudat intr-un lichid folosit pentru spalat vase nu prea puternic si cu apa calduta. Trateaza petele consistente cu o substanta speciala pentru materiale tapitate (testeaza rezistenta materialului inainte).

Jaluzele venetiene din vinil sau metal se curata cel mai bine cu o perie din pene, cu o perie din lana de miel, cu o carpa umeda, sau folosesteperia pentru praf a aspiratorului, de fiecare data cand este nevoie. Pentru ca aceste jaluzele sa arate frumos trebuie curatate cel putin de doua ori pe an prin spalare. Nu folosi obiecte abrazive pentru curatare, caci asta va strica finisajul.

Jaluzele plisate se curata cel mai bine cu aspiratorul, aceasta fiind si cea mai buna alegere.

Draperiile si perdele se curata lunar cu aspiratorul, iar daca materialul textil este lavabil, spala-l la masina si seteaza masina pe modul ,Delicat”. Pune-le pe sfoara pentru a se usca si calca-le cat sunt umede. Daca materialul nu este lavabil, du-l la curatatorie.

Draperiile si perdelele din baie sau bucatarie, sau cele aflate in general in zone prafuite, au nevoie de mai multe curatari: de fiecare data cand este nevoie. Perdelele se pot spala la masina de spalat. Cea mai buna solutie detergent este un amestec format din solutie de sapun de casa (sapun de casa dizolvat in apa) si otet alb. Sapunul curata iar otetul albeste. Nu folosi clor pentru ca vei distruge fibra delicata a perdelelor.

Jaluzelele si obloanele din lemn se curata cel mai bine cu o perie din pene, o perie din lana de miel, un material electrostatic, sau foloseste peria pentru praf a aspiratorului. Jaluzelele si obloanele din lemn nu ar trebui expuse la umiditatea aburilor din baie sau bucatarie.

Sursa foto: pixabay.com

One comment on “Cum se curata eficient perdelele, draperiile si jaluzelele”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.