Cum se ingrijesc orhideele ca sa infloreasca

flowers-959986_960_720Se spune ca orhideele sunt florile cel mai greu de omorat. Cu alte cuvinte sunt printre cele mai rezistente plante de apartament. Daca urmezi cativa pasi simpli, vei descoperi ca minunatele flori tropicale sunt mai rezistente decat ti-ai imaginat si dau si dependenta!

Orhideele sunt plantele favorite a multor persoane – insa acestea se tem sa cumpere planta la ghiveci, de teama ca nu vor sti sa o ingrijeasca. Afla cateva sfaturi despre cresterea plantelor tropicale in conditii de apartament de la mai multi experti si a intocmit un ghid simplu pentru toti cei care doresc sa ingrijeasca o orhidee.

Orhideele au reputatia ca sunt plante pe care este problematic sa le ingrijesti si este greu sa reproduci aceste conditii acasa. O orhidee buna, crescuta in conditiile potrivite – adica o temperatura a camerei care nu coboara sub 16,5 grade Celsius, ar trebui sa-si pastreze florile timp de sase-opt saptamani. Dupa aceasta perioada, florile incep sa se ofileasca incet, de jos in sus. Planta va reinflori, insa dupa o anumita perioada de repaus.

Ca majoritatea lucrurilor frumoase, orhideele sunt oarecum pretentioase si cer un pic de efort: le place lumina insa doar la o fereastra orientata spre nord, nu le place sa stea in curent si ar trebui udate mereu cu apa fiarta si racita. Nu-i taiati niciodata radacinile aeriene si pastrati-i ghiveciul de plastic transparent in care ati cumparat-o. Nu o mutati in pamant de flori – doar in substrat special de orhidee, si doar cand nu este inflorita.

Fie le uzi o data pe saptamana cu o cantitate mica de apar fiarta si racita, fie le scufunzi intr-o galeata cu apa fiarta si racita timp de cateva minute, pentru a simula efectul unei ploi tropicale. Scurge bine ghiveciul si nu lasa apa sa se acumuleze la incheietura frunzelor (daca se intampla, usuca zona folosind un servetel).

Cand toate florile au cazut si s-a uscat tija florala, poti sa o tai diagonal, pentru ca asta va stimula o noua crestere si, sper, o noua tija florala.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.