Cum se ingrijeste un ficus

ficus1

Este util sa cunosti cateva reguli despre cum se ingrijeste un ficus. Desi frumos si foarte decorativ, este renumit pentru faptul ca isi pierde repede frunzele daca ceva nu este in buna regula cu el. Secretul unui ficus reusit este sa-i gasesti locul potrivit in casa.

Planta de ficus, exista in peste 800 de specii, este de cele mai multe ori o planta viguroasa, lemnoasa, cu frunze mari, in forma de elipsa, de o culoare verde inchis, uneori cu o tenta spre galben. Avantajul unui ficus in casa este acela ca planta nu are nevoie de lumina directa a soarelui, fiind sufiecienta si lumina indirecta. Frunzele unui ficus sunt foarte delicate, iar lumina si caldura le pot arde. Un ficus o sa fie multumit daca primeste lumina dimineata, iar dupa pranz ramane in umbra.

Daca lumina nu pune mari probleme, apa este o chestiune complicata. Pe de o parte solul nu trebuie sa ramana uscat pe o perioada lunga de timp, pe de alta planta are nevoie de apa, dar excesul de umiditate poate afecta ireversibil radacinile. Echilibrul inseamna o udare in functie de nevoile plantei. Verifica daca planta are nevoie de apa prin a baga degetul in pamant pana la 2-3 centimetri adancime si pune ficusului apa numai daca nu simti umezeala pe deget.

Un ficus mai are nevoie, pentru a se dezvolta frumos de temperaturi constante, in jur de 21-25 de grade Celsius. Nu suporta inghetul si nici temperaturile scazute, iar expunerea la variatii bruste de temperatura sau gerul produc caderea rapida a frunzelor. Nu se simte bine nici in dreptul aparatelor de aer conditionat, dar nici in dreptul caloriferelor. Cel mai bun este un loc ferit de curenti de aer.

Planta trebuie fertilizata in mod regulat pe tot parcursul sezonului de crestere, care incepe primavara si se termina toamna. In timpul iernii un ficus in casa intra intr-o stare latenta si nu are nevoie de fertilizare. Cel mai bun este ingrasamantul ecologic lichid care poate sa fie adaugat o data sau de doua ori pe luna, diluat pe jumatate.

Este necesara ca in perioada de crestere ficusul sa fie taiat. Trebuie retezati lastarii in exces si crengile uscate pastrand aspectul sanatos al plantei. Taierea poate contribui la aspectul general al plantei.

Sursa foto: pixabay.com

One comment on “Cum se ingrijeste un ficus”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.