De ce nu-i bun inalbitorul care contine clor si ce alternative sa folosesti

Inalbitorii pe baza de clor sunt cele mai folosite produse pentru a curata sau dezinfecta, dar foarte putin stiu ca acestea sunt extrem de toxice si daunatoare mai ales pentru copii si femei (este dovedit ca sporesc riscul de cancer mamar). Mai mult, riscul ca produse pe baza de clor sa se combina cu produse cu amoniac sau acizi este mare, iar rezultatul acestor combinatii este extrem de toxic si periculos.

Clorul emana gaze toxice daca este folosit pentru curatarea obiectelor din baie, pentru ca resturile de amoniac si sapun favorizeaza emisia de gaze periculoase, chiar si dupa ce ai spalat si curatat totul. Folosit pentru curatarea podelelor clorul emana gaze toxice vreme de cel putin doua ore dupa ce ai curatat, iar aceste gaze le vei respira tu si cei din casa.

Clorul are potential cancerigen mai ales pentru femei. Irita grav nasul, gatul si plamanii si scade pentru un interval de timp de cateva ore nivelul saturatiei cu oxigen a celor care stau intr-un mediu in care exista vapori de clor. Afecteaza pielea si penetreaza piele trecand in sange, daca nu se iau masuri de siguranta cand il folosesti.

Exista ideea ca produsele pe baza de clor indeparteaza microbii, dar un studiu publicat in Jurnalul de Medicina din SUA a probat faptul ca copiii ai caror parinti au folosit inalbitor pentru a curata saptamanal casa au avut un risc crescut cu 35 la suta mai mare de a contacta infectii ORL, mai ales gripa si amigdalite, comparativ cu copiii din gospodarii unde nu s-a folosit clor.

Rezultate la fel de bune pentru dezinfectare, curatare si albire le poti obtine folosind alcool, peroxidul de hidrogen (apa oxigenata – care este un excelent inalbitor si un foarte eficient dezinfectant), sapun, apa fierbinte si otet. Iata cateva exemple.

Aspirina
Dizolva 5 pastile de aspirina in apa, apoi inmoaie hainele (doar albe) in solutie. Apoi pune-le in masina de spalat si spala-le in mod normal.

Bicarbonatul de sodiu
Amesteca 4 litri de apa cu o cana de bicarbonat de sodiu. Apoi inmoaie hainele albe in amestec; dupa acest proces, ele vor fi albe si curate.

Sucul de lamaie
Metoda 1: In timp ce hainele albe sunt la masina, in procesul de clatire, adauga o cana de suc de lamaie si apoi agata-le la uscat la soare.
Metoda 2: Pune hainele albe intr-un recipient mare (lighean, cada), plin cu apa fiarta. Adauga suc de lamaie si lasa-le sa se inmoaie in solutie, pe timpul noptii. Dimineata, scoate-le de acolo, pune-le in masina si spala-le la program normal. Poti repeta acest proces de cate ori e nevoie, iar hainele vor fi de un alb ca nou.

Otet alb distilat
Pune o cana de otet alb distilat in detergentul de rufe. Mai mult, poti pulveriza putin peste pete, de exemplu zona subratului sau zona gatului. Mirosul intepator de otet va disparea in timpul procesului de uscare.

Peroxid de hidrogen (3%) – apa oxigenata
Datorita numeroaselor beneficii si intrebuintari, peroxidul de hidrogen este folosit in moduri variate. De fapt, peroxidul de hidrogen (3%) este un inalbitor fara clorina, asa ca poti adauga o cana de peroxid in detergentul de rufe, apoi poti spala hainele cu acest amestec.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.