Detergenti naturali. Cele mai bune trei solutii

Daca ai posibilitatea alege ca alternativă pentru detergentii chimici, detergenti naturali. Sunt benefici pentru mediu, curăță foarte de bine – nu am să înțeleg niciodată de ce nu-i folosim doar pe aceștia, dat fiind faptul că sunt incredibil de eficienți, probabil doar dintr-o obișnuință de consumator dependent de produsele din magazine – miros frumos, nu sunt alergeni, nu sunt toxici, nu îti strică mâinile și sunt mult mai ieftini decât cei chimici din comerț.

detergenti naturali (1)

Îți propun să încerci trei soluții, toate cu statut de detergenți naturali. Fiecare în parte înlocuiește cu maxim succes varianta chimică folosită – din păcate, în toate casele. Sunt cele mai cunoscute și mai folosite soluții, iar  eficiența lor este garantată.

Dezinfectant pentru suprafețele din baie și bucătărie. Vorbim de soluții cu efect de detergent care au capacitatea de a curăța și dezinfecta blatul din bucătărie, chiuvetele, podelele cu gresie și suprafețele din baie, inclusiv vasul de toaletă.

Ingredientele sunt banale: oțet alimentar, bicarbonat și, uneori, amoniac.

O soluție excelentă, un preparat de top pe lista cu detergenți naturali, pentru curățat suprafețele din bucătărie este cea făcută din: două linguri de bicarbonat de sodiu, 250 mililitri de oțet, două linguri de amoniac. Aceasta este soluția de bază. Diluată cu un litru de apă și pusă într-o sticlă cu pulverizator o poți folosi ca să dezinfectezi toate suprafețele din bucătărie. Nu-i nevoie să clătești. Pulverizează și șterge cu o cârpă sau cu un șervet de hârtie.

Soluția curăță foarte bine chiuvetele, podelele, iar pulverizată în vasul de toaletă face adevărate minuni. Pentru gresie foloseste o soluție diluată. 100 de mililitri de soluție de bază la trei litri de apă. La final stoarce bine mopul și pune-l într-o soluție făcută din 100 mililitri soluție de bază și un litru de apă. O să fie mereu curat și dezinfectat.

Detergenți naturali cu alcool. Soluțiile de spălat geamurile, cele pentru podele și mobilă conțin alcool. Poți face detergenți naturali, cu alcool, curați, eficienți și ieftini. Alcoolul este o substanță naturală. Nu poluează, nu este toxică și este una dintre cele mai bune soluții pentru dezinfectatr și curățare în mod ecologic în casă. Poți să folosești alcoolul metilic, spirtul medicinal (toxic în cazul ingerării si care are și dezavantajul de a avea un colorant artificial care poate pata unele suprafețe), alcoolul metilic alb, alcoolul etilic rafinat (este foarte tare, bun pentru consumul uman, dar foarte eficient și rentabil) și votca.

Soluții formate dintr-o parte alcool ½ parte apă distilată (o găsești la peco) curăță clanțele, telecomanda, întrerupătoarele, cablurile, prelungitoarele și tastatură, dar și jaluzelele din plastic, rama de plastic a ușilor și ferestrelor mobil de tip pal melaminat, podelele.

Curăță ferestrele cu un amestec format din trei părți alcool și o parte glicerină (de la farmacie). Amestecă bine, pune într-o sticlă cu pulverizator și curăță ferestrele oglinzile și orice alte suprafețe din sticlă.

Sucul de lămâie, micul vrăjitor. Iată ce poți face cu sucul de la două lămâi potrivite. Sucul amestecat cu două părți apă curăță blatul de bucătărie. Pune soluția într-un pulverizator și folosește-o mereu când ai nevoie. Nu trebuie să clătești, nu este toxic.  În plus parfumeză. Cu aceeași soluție poți curată perfect parchetul laminat. Cureți și parfumezi casa în același timp. O jumătate de cană de suc de lămâie face exact același lucru pe care îl face o cană de clor pentru rufe. Pune fără reticențe suc de lămâie în mașină de spălat. O să ai rufe albe și parfumate.

Despre detergenți naturali o să mai vorbim, dar numai după ce-i încerci pe cei despre care am vorbit mai sus.

Sursa foto: photl.com

2 comments on “Detergenti naturali. Cele mai bune trei solutii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.