DIY: Strategie pentru dulapul din bucatarie

Stie toata lumea genul acela de dulap-bufet pe care il avea bunica in bucatarie. Mare, cu doua parti, una masiva jos si alta, deasupra, cu usi cu geam. Dulapul din bucatarie este, dupa parerea mea o piesa tare frumoasa, care daca se afla in stare generala buna sau daca poate fi readus la viata cu un „tratament” simplu, isi poate gasi un loc de cinste in bucatarie, pe hol (daca este un hol mare), sau chiar in camera de zi.

Am facut o strategie pentru dulapul din bucatarie, in cadrul unui proiect DIY, iar rezultatul a fost peste asteptari.

Reconditionarea e o treaba destul de complicata e drept, cand vine vorba de dulapul din bucatarie. Evident, poti apela la cineva care se pricepe sau poti incerca sa faci toate acestea singur cu rabdare si cu uneltele potrivite.

Primul pas este curatarea atenta a dulapului. Daca sunt urme de carii si mucegai acestea trebuie tratate cu solutiile corespunzatoare. Ulterior, suprafata trebuie curatat de toate urmele de impuritati, mucegaiuri si alte reziduri depuse in timp.

Acesta este un moment in care dulapul de bucatarie trebuie desfacut in elementele din care este compus. Scoate rafturile, detaseaza usile, sertarele si toate celelalte elemente care se pot desface. Dulapul din bucatarie trebuie curat de vopseaua originala. O poti face cu rindeaua fina sau cu un smirghel. Procedura este complicata si ia timp, dar merita efortul.

Dupa ce dulapul din bucataria bunicii a fost perfect curatat de orice urma de vopsea veche, poti folosi chit pentru repararea crapaturilor, a ciobiturilor si a defectiunilor. Chitul trebuie bine asezat, lasat sa se intareasca, iar surplusul indepartat prin smirgheluire.

Cand toate acestea etape de reconditionare a proicectului dulapul din bucatare au fost finalizate, poti trece la pasul doi, repararea elementelor de feronerie, inlocuirea, daca este cazul, geamurile sparte si repararea balamalelor. Acestea trebuie montate cu atentie, fixate cu suruburi de dimensiuni potrivite, cu atentie, pentru ca lemnul batran sa nu se crape.

Dupa aceasta etapa urmeaza vopsirea dulapului din bucatarie. Indiferent de culoarea aleasa, primul strat trebuie sa fie de vopsea alba, cea mai buna solutie fiind vopseaua cu ulei, care protejeaza lemnul. Dupa uscare, fie dai al doilea strat de vopsea alba, fie alegi o vopsea colorata.

In cazul nostru am lasat dulapul din bucatarie alb iar spatele l-am vopsit in albastru si asta pentru ca in plan aveam sa-l folosim pentru a depozita vesela alba, iar fundalul albastru a fost cea mai buna solutie pentru a le scoate in evidenta.

Ca truc, am folosit pentru rafturi o vopsea de un albastru pal, iar toate elementele de feronerie le-am vopsit tot in alb.

Ceea ce a rezultat este o minunatie, iar dulapul de bucatarie a devenit piesa de rezistenta a… bucatariei noastre.

Sursa foto: hepta.ro

4 comments on “DIY: Strategie pentru dulapul din bucatarie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.