Floarea de ceara

floarea de ceara (3)

Floarea de ceara este una din cele mai populare plante de apartament. Cu flori speciale, cu o forma si un aspect unic, floarea de ceara (supranumita si lacrima Maicii Domnului sau floarea de portelan), are un parfum discret si este originara din Asia.

Floarea de ceara este o planta cataratoare, dar se descurca foarte bine si intr-un ghiveci asezat, are frunzele eliptice, groase, carnoase de culoare inchisa, iar florile sunt roz sau albe cu petale carnoase ca de ceara. Florile secreta un suc dulce, necomestibil, de unde vine si numele de lacrima Maicii Domnului.

Floarea de ceara apartine genul Hoya si cuprinde peste 250 de specii, cele mai multe cu scop ornamental pentru parcuri si gradini, iar cateva dintre ele adaptate si pentru viata in casa.

Floarea nu suporta frigul si moare daca sta la temeperaturi negative. Aceasta o face perfecta pentru casa, unde se simte foarte bine la temeperaturile normale de interior, dar nu mai mici de 10 grade Celsius. Floarea de ceara nu trebuie tinuta in bataia surselor de caldura din casa si are nevoie de cat mai multa lumina, dar lumina indirecta este cea mai buna pentru aceasta.

Udarea pentru floarea de ceara trebuie sa fie moderata, dar constanta, pentru ca nu suporta nici lipsa apei, dar nici umiditatea ridicata. Asadar udarile trebuie sa fie moderate si numai atunci cand pamantul este uscat. Apa din tavita trebuie indepartata la circa 10 minute dupa udare. Floarea de ceara se simte bine in ghivece mici si poate fi transplantata in vase noi sau mai mari rar, de preferat la 2-3 ani.

floarea de ceara

Inmultirea se face prin butasi sau folosin semintele florii mama. Acestea se pun in pamant primavara si se uda regulat, dar cu apa putina. Floarea de ceara se simte cel mai bine intr-un pamant combinat, in parti egale de pamant de turba, pamant de frunze si nisip.

Pentru ca planta sa se ramifice, trebuie tunsa. Nu se rup frunzele vechi sau lastarii noi pentru ca planta nu mai infloreste. Planta trebuie tunsa la finele perioadei de inflorire dupa care supua la o etapa de repaus de 4-6 saptamani, incare se uda foarte putin si primeste putina lumina. Are nevoie de fertilizare o data pe an, vara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.