Flori de lavanda. O poveste parfumata

Florile de lavanda sunt mici minuni de ale caror beneficii te poti bucura fara nici un fel de restrictie.

Uleiul esential de lavanda, natural, nu cel chimic, florile de lavanda, uscate sau proaspete in ghivece sunt bucuri pentru suflet. in plus au si cateva beneficii exceptionale pentru casa, care fac din florile de lavanda o adevarata poveste parfumata.

flori de lavanda

Florile de lavanda sunt utilizate la scara larga, in special impotriva insecetelor (molii, tantari, afide, pureci), ca odorizant, ca planta medicinala, in aranjamente florale proaspete sau uscate.

Este foarte important sa folosesti flori de lavanda sau ulei natural de lavanda, nu solutii cu aroma sintetica de lavanda.

Condiment de lavanda – amesteca in cimbrul putina lavanda (intr-o proportie aproximativa de 1:5). Mancarurile vor capata o aroma rafinata, fiind, in plus, si mai usor digerabile. In Franta cimbrul amestecat cu lavanda se da mancaciosilor pentru a le regla apetitul si a-i ajuta astfel sa scada in greutate.

Poti scapa de molii – aceasta fiind una din cele mai raspandite din utilizarile casnice ale lavandei, se pun in dulap saculeti cu inflorescente de lavanda uscata. Zilnic, continutul saculetilor se freaca in palme pentru ca astfel sa se degaje cat mai mult ulei volatil, care alunga insectele.

Furnicile, puricii si gandacii fug de mirosul de lavanda – Pentru a scapa de musafirii nepoftiti, stropeste de doua ori pe zi locurile in care acestia se ascund sau traseele pe care vin, cu o solutie formata din sase linguri de apa si 10 picaturi de ulei volatil de lavanda.

Pentru a scapa de mirosurile neplacute din casa – pune intr-o cana de apa 10 picaturi de ulei volatil de lavanda si 10 picaturi de ulei volatil de menta. sterge cu aceasta solutie peretii, podelele toate zonele care degaja mirosuri neplacute. Evita suprafetele lacuite, pentru ca uleiurile volatile sunt un dizolvant redutabil si strica lacul.

Aromatizant de camera – Combina 125 grame de levantica uscata si maruntita cu o lingura de maghiran uscat, patru frunze de dafin (pe care trebuie sa le maruntesti), o lingura de cimbru uscat. Peste toate picura 20 de picaturi de ulei esential de levantica, adauga pudra de radacina de stanjenel (se gaseste in magazinele naturiste), coaja unei portocale (uscate si maruntite). Pune toate acestea in boluri si bucura-te de prospetime in toata casa.

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Flori de lavanda. O poveste parfumata”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.