Florile de caprifoi, flori de leac

flowers-212072_960_720

Caprifoiul (pe numele oficial Lonicera japonica), cuboscut si sub numele de mâna Maicii Domnului, este o planta originara Asia. Florile albe si cu o forma inedita, cu parfum unic, infloresc de primavara pâna vara târziu.

Caprifoiul este o planta cataratoare, care poate creste pâna la 10 de metri sau chiar mai mult, intr-un sezon. Frunzele sunt dese si simple, iar florile, initial albe isi schimba culoarea la cateva zile dupa inflorire in galben, cand palesc usor. aroma lor se pastreaza, insa. Fructele , de culoare albastra violacee sunt otravitoare.

Caprifoiul este in primul rand o planta decorativa, care ne bucura simturile cu mirosul special. Dar putini stiu ca florile au o mare valoare terapeutica. Datorita proprietatilor antibacteriene naturale si antiinflamatorii, florile au fost folosite ca medicament in medicina chineza din antichitate si pâna in prezent pentru a trata febra si a elimina toxinele din corp. Efectul antiviral este foarte puternic. Cu scop terapeutic se recolteaza primele flori primavara cand sunt in stadiul de boboc.

in medicina traditionala chineza, se spune ca aceasta planta actioneaza asupra meridianelor stomacului, plamânilor si intestinului gros. De aceea, decoctul din floarea de caprifoi este indicat la tratarea febrei acute, durerilor de gât, durerilor de cap, dezinterie, urinare dureroasa, tratarea ranilor dureroase, sau pentru abcese mamare, abcese intestinale sau tratarea ochilor umflati. Nu se recomanda folosirea decoctului daca sunteti raciti, aveti o digestie proasta sau diaree.

Pentru prepararea decoctului folositi intre 9-15 grame the plante la 300 ml de apa.

Caprifoiul detine capacitatea de a incetini procesul de coagulare a sângelui. Unii experti cred ca floarea de caprifoi poate scadea tensiunea arteriala, ajuta la tonifierea inimii si reduce nivelul colesterolului din sânge. Poate calma crampe si dureri, si are un efect benefic asupra artritei si reumatismului.

Acesta este, de asemenea, utilizata ca un tratament pentru mai multe tipuri de afectiuni ale pielii, cum ar fi acnee, infectii ale pielii, rani, abcese, cicatrici.

Pentru estomparea pistruilor si petelor de vârsta se recomanda folosirea infuziei reci de flori de caprifoi. La un litru de apa, se adauga o cescuta de flori de caprifoi si se lasa apoi la macerat peste noapte. A doua zi se strecoara, iar cu lotiunea obtinuta se da apoi pe fata, decolteu sau alte zone cu pistrui sau pete.

Datorita aromei dulci si parfumului deosebit, florile de caprifoi se pot folosi in combinatie cu ceaiul verde.

Florile de caprifoi nu sunt recomadate femeilor insarcinate si celor care alapteaza.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.