Florile de primavara se planteaza toamna!

Cele mai frumoase flori de primavara se planteaza toamna. Lunile octombrie si noiembrie sunt perioada optima pentru a planta lalele, narcise si zambile, dar si lacramioare sau plante bianuale, din categoria carora fac parte panselutele, care infloresc in martie-aprilie-mai si apoi, din nou toamna tarziu.

Mai poti planta garoafa turceasca, care rasadita toamna, infloreste in a doua parte a primaverii, paraluta cu florile ca niste crizanteme in miniatura, care infloreste bogat primavara şi toamna, precum si micsunica si clopotelul. incepand din septembrie poți planta si butasii trandafiri.

Bulbii ce trebuie pusi in pamant toamna pot fi cumparati sau obţinuţi din producţie proprie. Bulbii au fost scoşi din pamant in lunile iunie-iulie, au fost scuturaţi de pamant şi depozitaţi in loc intunecat şi racoros. In octombrie, inainte de plantare, trebuie eliminate parţile stricate sau uscate. Este de preferat sa foloseşti flori care se planteaza toamna cu bulbul sanatos, fara zgarieturi, taieturi sau zone moi. Bulbi imaturi pot fi plantaţi fara probleme şi ei, dar aceştia vor face flori abia anul urmator.

Printre florile care se planteaza toamna nu trebuie uitaţi bulbii de crinii, care pentru a inflori frumos au nevoie de un compost special. Fa un şanţ mic de 10-15 cm. Pune la baza lui un strat de nisip fin de un centimetru, cel mult doi, apoi adauga un strat de 4-5 centimetri de compost din humus marunţit, frunze putrezite şi nisip fin, in care infigi bulbii de crin. Patul se acopera, pamantul se apasa uşor şi se uda din abundenţa.

Lalelele, care şi ele fac parte din categoria florilor care se planteaza toamna necesita un sol uşor drenabil. Adancimea gropii de plantare trebuie sa fie de trei-patru ori mai mare decat lungimea bulbului, iar substratul trebuie sa fie unul nisipos şi uşor, pentru a drena apa de ploaie din perioada rece.

Florile de primavara se planteaza toamna (3)

Narcisele nu sunt pretenţioase. Aceste flori care se planteaza toamna au bulbii mari, astfel ca trebuie aşezaţi intr-o groapa de aproximativ 15 centimetri adancime şi udaţi de doua-trei ori dupa plantare.

Toate aceste flori care se planteaza toamna sunt destul de puţin pretenţioase. Este insa foarte important sa ţii cont de vreme pentru ca plantarea acestor flori trebuie facuta cu cel puţin 20-30 de zile inainte de primul ingheţ, pentru ca bulbii sa se poata inradacina bine. Daca gerurile sunt mari suprafaţa plantata trebuie acoperiţa cu frunze uscate, pentru a proteja bulbii de ingheţ.

Bulbii trebuie udaţi o data de doua ori, dar numai daca toamna este foarte calda şi secetoasa, iar daca plantarea se face pe sol umed, udarea nu mai este necesara.

 

Nu uita sa respecti nevoia de soare a acestor flori care se planteaza toamna şi sa le gasesti exact locul in care sa se simta bine: luminat, loc semiumbrit sau umbros.

Sursa foto: pixabay.com/

3 comments on “Florile de primavara se planteaza toamna!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.