Gardenia, o printesa rasfatata

gardenia (4)

Gardenia fare parte din familia Rubiacee, este ruda indepartata cu cafeaua si este originara din Africa. Cea mai raspandita specie este Gardenia jasminoides, care creste in ghiveci pana la o inalțime de 45 de centimetri si este cultivata pentru frunzele sale frumoase si florile cu un parfum foarte dulce. Gardenia este una dintre cele mai frumoase plante de apartament, dar si una dintre cele mai pretentioase. Se poate spune despre Gardenie ca este o printesa rasfatata. Mofturoasa si frumoasa ca orice printesa…

Gardenia este o planta delicata, dar foarte apreciata. Are frunze lucioase si decorative, de culoare verde inchis si are flori albe sau crem, mari, frumoase si foarte intens parfumate. Im mediul natural trece de doi metri, dar, in casa, in ghiveci rareori este mai mare de 60-70 de centimetri fiind extrem de decorativa. Gardenia infloreste vara si iarna si una din conditiile obligatorii este nevoia de lumina buna, dar indirecta si apa din belsug.

In martie-aprilie, gardenia trebuie replantata in sol nou. Ideal este un compost calcaros pe baza de turba sau de pamant fertil, preparat dintr-o parte de pamant fertil sterilizat, una de balegar bine descompus si una de turba, la care adaugati o cantitate mica de nisip si bucatele de mangal. Amestecul din florarii pentru plante exotice este si el foarte bun. Solul trebuie sa fie mereu umed, iar primavara si vara se uda abundent cu apa la temeperatura mediului, neaparat necalcaroasa.

Gardenia are nevoie de o temperatura medie de 21 de grade Celsius, cu o minima de 13 grade Celsius, in perioada cand este in repaus, adica toamna.

Planta trebuie stropita cu apa, trebuie fertilizata de doua-trei ori pe an, mai ales indata ce apar bobocii, dar cu un fertilizator cat mai bland bogat in fier si potasiu, pentru a nu arde radacinile, trebuie ferita de curentii de aer si tinuta intr-un loc luminos si bine aerisit. Apa si lumina insuficiente determina caderea florilor, a bobocilor si opacifiaza frunzele si poate fi atacata de paianjenul rosu, daca nu are suficienta apa.

Bobocii florilor la Gardenia cresc incet, de la formarea bobocului pana la inflorire putand trece chiar si 30-40 de zile. Florile sunt foarte sensibile, se ofilesc si cad la lumina slaba, exces de apa, sau lipsa apei si la schimbarea brusca de temperatura. Daca au condiții bune, florile rezita si o saptamana sau chiar mai mult. Perioada de inflorire dureaza cateva luni.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.