Gradina de zarzavaturi, pentru balcon

Poti avea o gradina de zarzavaturi in balcon. Evident este de dorit sa fie un balcon mai mare, dar cu putina imaginatie se pot face minuni si intr-un balcon mic. Esentiala este dorinta de a face toate acestea, iar ca imbold spunem faptul ca gradinaritul este una dintre cele mai relaxante indeletniciri. Cu foarte putin efort poti avea si ardei iuti, rosii pitice si cateva salate, productie proprie.

tomatoes-681463_960_720

Un ghiveci cu ardei rosii, mici si multi este foarte decorativ! Iuteala este data de o substanta care se numeste capsaicina si care are proprietati antioxidente. Primul care a reusit extragerea capsaicinei a fost chimistul ungur Albert Szent Gyorgy care, pentru aceasta, a primit Premiul Nobel.

Cum pastrezi inteligent legumele proaspete multa vreme

Ardeii iuti (Capsicum annuum) sunt plante anuale, care cresc foarte bine intr-un ghiveci de marime medie. Ardeii sunt mari iubitori de soare si au nevoie de locul cel mai insorit din balcon. Nu supota frigul, astfel ca la inceputul toamnei trebuie adusi in casa, unde pot sta pana dupa Craciun. Au nevoie de apa multa pentru ca solul trebuie pastrat mereu umed.

Ardeii cresc in pamant de gradina nisipos si bogat in minerale. Incepand din momentul in care planta are circa 20 de centimetri, solul trebuie fertilizat periodic. Cel mai bine, este sa cumperi un fertilizator natural, pentru ca mica ta gradina sa beneficieze de conditii optime. In ghiveci se asaza doua-trei seminte de ardei, cel mai bine la mijlocul lui aprilie, inceputul lui mai, care nu se acopera cu pamant, pentru ca semintele incoltesc sub actiunea directa a razelor de soare. Germineaza in doua saptamani. Fructul (ardeiul) se recolteaza la maturitate, cand este verde sau rosu. Ardeii se pot insira pe ata de codita si se pot usca pentru iarna. Ardeii sunt fie dulci si aromati, fie iuti, in functie de soi.

Trei legume usor de cultivat

Rosiile, mult mai usor de cultivat decat pare… Cele mai potrivite pentru culturile de balcon sau terase sunt rosiile cherry, pentru ca sunt foarte decorative. Cel mai bine este sa cumperi rasaduri gata crescute, pe care le gasesti in magazine specializate. Alege rosii cherry din specia cherrola. Sunt, la maturitate, putin mai mari decat ciresele, dulci si aromate si pline de vitamine. Au nevoie de multa lumina, multa hrana si, de aceea trebuie cultivate in soluri fertile, ingrasate treptat cu ingrasaminte naturale.

Dupa ce incepe sa creasca, rosia trebuie sustinuta cu un spalier si legata cu material textil imediat sub frunze, inconjurand tulpina, in asa fel incat fructele sa aiba loc sa creasca. Tufa ta de rosii va produce rod pe tot parcursul verii, in mai multe etape. Nu o sa poti face bulion si suc de rosii, dar sigur planta ta iti va darui cel putin 10 kilograme de rosii pana la finele lui septembrie, si iti va bucura ochiul, cu o investitie minima.

Recucerirea spatiului pierdut din bucatarie

Salata, o joaca de copil. Partea buna este ca salata creste foarte repede, partea rea este ca ai nevoie de ceva mai mult spatiu. O poti cultiva insa in vase suspendate, pentru ca asa castigi spatiu, sau in jardiniere amplasate pe marginea balconului. Cea mai buna solutie este sa alegi trei-patru soiuri de salata pe care le cultivi impreuna, intr-un singur vas, pentru a obtine decor si productie. Alege soiuri care au frunze diferite, cu nuante de verde diferit si, neaparat, si un soi de salata cu funza brun-rosie, pentru ca jardinierele sa fie frumoase si aspectoase, iar salata gustoasa.

Salata, indiferent de soi, creste in sol bogat in humus, are nevoie de soare si multa apa. Nu trebuie sa adaugi ingrasamant pe parcursul cresterii si, in general, cu mici variatii, de la soi la soi, sunt suficiente 10-14 zile pentru ca salata sa ajunga la maturitate. Combina salata creata cu cea de culoare verde proaspat cu inima densa si galbena, care rezista foarte bine la caldura. Iar pentru variatie, adauga cateva cuiburi de Rucola, salata cu gust de alune, de la care se recolteaza, pe masura ce cresc, doar frunzele.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.