Iaurt de casa. Cum se face

Poti sa faci iaurt de casa foarte simplu. Conditia pentru reusita este sa folosesti ingredinete de cea mai buna calitate. In pus trebuie sa stii ca a face iaurt de casa este altceva decat laptele batut, pentru ca iaurtul este un preparat care contine bacterii vii. Laptele batut nu este iaurt, ci rezultatul unui proces de fermentare naturala. Din lapte batut poti face branza de vaci, dar iaurt de casa se face obligatoriu adaugand baterii vii.

Calitatea pe care o are iaurtul de casa depinde de calitatea laptelui si a bateriilor vii. Daca faci iaurt de casa este un ciclu cotinuu, asa ca vei avea nevoi doar prima data de iarti din comert pentru a insamanta laptele. Cumpara un iaurt de productie bio, de cea mai buna calitate. Este cea mai buna solutie pentru a face “rost” de bacteriile beneficie care vor transforma laptele in iaurt. Foloseste un iaurt pe al carui ambalaj este specificat “culturi active/culturi vii” fiindca este bogat in probiotice.

Iti mai trebuie lapte. Poate sa fie lapte de vaca, de capra, de bivolita sau poti combina aceste tipuri de lapte. Iata toate detaliile de care trebuie sa tii cont pentru a face iaurt de casa.

– Laptele trebuie sa fie proaspat, crud. Ideal este sa prepari iaurtul cu lapte la temperatura la care a fost muls, indata ce a fost muls.
– Daca laptele nu este cald o solutie buna este sa incingi o parte mica din lapte si sa pui in fiecare borcan astfel ca tempratura sa ajunga undeva la 36-37 de grade. Exte temperatura corpului uman, iar cel mai bun termomentru este mana ta. Nu trebuie sa simti nici o diferenta de temperatura (dar ai grija ca mana sa fie la temperatura normal, nu rece dupa ce te-ai spalat pe mani sau incinsa de la apa calda)
– Pune laptele in borcane, perfect curate si uscate. Este ideal ca aceste borcane sa aiba capac.
– Pune in fiecare borcan o lingurita din iaurtul cu baterii lactice vii si amesteca.
– Pune capacele, dar fara sa le infiletezi sau, daca nu ai, farurii mici.
– Acopera totul cu un servet curat si lasa borcanele la temperatura mediului pentru circa 4-6 ore.
– Iaurtul nu trebuie agitat si nici amestecat in timpul prepararii.
– Cand laptele este inchegat poti transfera borcanele la rece, dupa ce pui capacele. Poate sta la rece 4-6 zile.
– Daca folosesti mai multe tipuri de lapte prepara din fiecare in parte iaurt si amesteca-le in proportia in care vrei, dupa ce este inchegat.
– Exista o poportie ideala de lapte si iaurt pentru insamantare, dar iti vei da seama pe parcurs. Crieriile sunt calitatea laptelui, cantitatea de lapte din borcane si cantitatea de bacterii vii din iaurtul folosit pentru insamantare.
– Dupa ce faci prima transa de iaurt pastreaza iaurt pentru a insamanta urmatoarele borcane.

Un truc: daca nu ai capace la borcane ia o folie de aluminiu, pune-o in doua si decupeaza cercuri putin mai mari decat gura borcanului. Acopera borcanul cu acestea si preseaza bine pe margine pentru a sigila cat mai bine. O sa pastrezi perfect borcanele cu iaurt de casa

Daca vrei iaurt cu fructe prepara un sos din fructe si miere si adauga-l in iaurtul natural. Prepara astfel trebuie consumat imediat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.