Insecticide naturale. Cum le prepari, cum le folosesti

Insecticidele naturale nu le-am inventat noi ci Bunul Dumnezeu, dar oamenii, incapatanati si deseori deconectati de natura au uitat rolul si rostul lor si le-au schimbat cu chimicale otravitoare.

Insecticidele naturale sunt solutii simple care protejeaza plantele de daunatori, fara sa faca rau nici aerului, nici pamantului, nici legumelor si fructelor.

De ce nu folosim doar insecticide naturale si ne ambitionam sa credem ca ce a facut omul e mai bun, nu stiu, dar pentru cai care sunt interesati de leacurile naturale impotriva daunatorilor din gradina, iata cateva solutii simple, curate, eficiente si fara riscuri.

Toate aceste insecticide naturale trebuie sa fie prima alegere pentru gradinile mici, pentru gradinile de zarzavat sau de flori din jurul casei, dar si pentru livezile de mica intindere. Spatiile mici sunt cele in care se recomanda in primul rand aceste insecticide ecologice, dar ele poti fi folosite cu mare succes si pe terenuri mai intinse.

insecticide naturale (2)

In natura fiecare vietate, mica sau mare are dusmani naturali. Uneori este vorba de alte vietati, alteori de plante si unele substante extrase din plante. Un insecticid este natural atata vreme cat nici un produs de sinteza nu este inclus in compozita sa, dar poate contine esente, extracte, uleiuri, macerate si alte substante rezultate prin procese chimice sau fizice naturale.

Pentru gradinaritul din jurul casei, sunt cateva substante care isi merita din plin numele de insecticide ecologice, care se fac usor, fara costuri mari si care sunt foarte eficiente, nu produc rezistenta din partea daunatorilor, iar tratamentele se pot repeta cand este nevoie fara ca acestea sa afecteze florile sau culturile din gradina.

Extractul de urzica. Practic acesta are cele mai multe utilizari fiind bun pentru aproape toate problemele. Extractul de urzica este insecticid, fungicid si ingrasamant. Trei in unul! Reteta este simpla. Ai nevoie de un kilogram de tulpini de urzica. Cele batrane si foarte intepatoare sunt cele mai bune – le poti culege de pe malul raurilor, din poieni si de pe marginea padurilor. Nu culege niciodata urzicile de pe marginea drmurilor pentru ca sunt pline de plumbul aspirat din gazele de esapament. Ideale sunt urzicile curate din zone cat mai putin poluate, tocmai pentru rolul de ingrasamant pe care il au.

Urzicile se toaca sau se maruntesc si se pun intr-un vas impreuna cu circa 10 litri de apa. Se acopera si se lasa cateva zile. In fiecare zi se amesteca prin “ciorba”.

Este gata cand miroase foarte urat. Se strecoara iar solutia rezultata se poate pastra in sticle acoperite cu tifon (poate produce gaze de fermentatie), timp de o saptamana.

Se foloseste o solutie diluata – un litru de extract de urzica la 10 litri de apa. Cu aceasta solutie se stropeste gradina. Ideal este sa stropesti in zilele uscate, sau seara dupa o zi calduroasa. Ramane eficient doua-trei saptamani.

Infuzia de Condurii doamnei (pe numele oficial Nasturium) contine sulf si antibiotice naturale. Se prepara la fel, din macerarea unui kilogram de planta in cinci litri de apa. Este foarte bun pentru paduchi si pentru bolile plantelor produse de insecte.

Infuzia de Tanacetum vulgare este pe lista cu insecticide ecologice. Planta este o buriana care creste pe malul raurilor, cu flori care seamana cu papadia, destul de inalta si cu radacina foarte puternica. Tanacetum vulgarenfuzia sau Vetrice este folosita pentru o infuzie preparata din 300 de grame de frunze, tulpini si flori de vetrice, in 10 litri de apa. Amestecul se tine la macerat cinci-sase zile. Solutia se strecoara si se pulverizeaza impotriva ruginii, fainarii si impotriva daunatorilor, cum ar fi fluturii albi si afidele.

Maceratul de frunze de pelin si maceratul din frunze de hrean sunt alte solutii bune si excelente insecticide ecologice, perfecte pentru plantele cu flori din gradina si pentru legume.

Arinii, nucii, florile de galbenele, cimbrul si levantica au darul de proteja plantele aflate in preajma loc de atacul oricaror daunatori.

Solutia de sapun de casa, amestecata cu alcool pulverizata pe plante ucide afidele si alti daunatori.

Saramura, tuica si otetul de vin diluate cu apa sunt alte solutii eficiente in combatere daunatorilor.

Sursa foto: pixabay.com

2 comments on “Insecticide naturale. Cum le prepari, cum le folosesti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.