Kalanchoe, o mica bucurie pentru casa

kalanchoe-679845_960_720

Kalanchoe este originara din Madagascar. Kalanchoe, zisa Calansoe este o mica bucurie pentru casa fiind extrem decorativa si foarte usor de intretinut.

Kalanchoe are flori mici, care cresc in buchetele. Florile au fie patru petale sau multiplu de patru (28 ori 32), sunt albe, rosii, oranj, galben sau mov. Planta face flori tot timpul anului, avand perioade de pauza intre sesiunile de inflorire de circa o luna, indiferent de anotimp.

kalanchoe-791426_960_720Acesta mica bucurie, pe numele oficial  Kalanchoe blossfeldiana, are frunze carnoase de un verde inchis. In ghiveci  nu creste mai inalta de 25-30 de centimetri, are tendinta de a foma tufe dese si este exceptionala pentru casa, fiind foarte adaptabila si extrem de usor de ingrijit, singura pretentie reala a plantei fiind temperatura. Kalanchoe nu tolereaza frigul, nu suporta temperaturi negative si infloreste numai daca are o temperatura constanta intre 20 si 30 de grade. Kalanchoe moare daca este expusa la temperaturi negative fie si doar doar cateva ore.

Cum se ingrijeste si care sunt cele mai importante reguli pentru Kalanchoe

♦ Tine planta intr-un ghiveci de inaltime mica si larg. Foloseste ghivece de ceramica nesmaltuite ca sa poata respira.
♦ Tine planta singura in ghiveci sau in compania altor Kalanchoe de alta culoare, pentru ca nu tolereaza plante din alta specie, nici in ghiveci, nici in apropiere.
♦ Poti tine planta in gradina, vara, dar numai in ghiveci, ca sa o poti multa usor, la caldura.
♦ Planta nu suporta greu schimbarea dintr-un ghiveci in altul, asa ca trebuie sa o faci fara sa indepartezi pamantul din jurul radacinilor ca sa o “pacalesti”.
♦ Kalanchoe trebuie transplantata intr-un ghiveci mai mare la fiecare 2-3 ani.
♦ Pamantul trebuie improspatat in fiecare primavara.
♦ Kalanchoe creste greu iar la plantele batrane, tulpina devine lemnoasa.
♦ Radacinile sunt foarte sensibile si la frig si la exces de apa.
♦ Pune pe fundul ghivecelor un strat de pietricele pentru a asigura un bun drenaj si folositi numai compost usor, cu multa turba, si nisip.
♦ Nu lasa ghiveciul sa stea in apa.

kalanchoe-660423_960_720
♦ Kalanchoe rezista fara apa o saptamana, cand are flori si doua saptamani fara flori.
♦ Are nevoie de ingrasaminte la fiecare doua saptamani cand este inflorita.
♦ Kalanchoe este in general rezistenta la boli sau insecte, dar poate fi atacata de afide, cosenile, purici de plante, nematode.
♦ Dupa ce toate florile se ofilesc, trebuie taiate, iar planta este mutata intr-un loc umbros timp de o saptamana, timp in care este udata numai daca pamantul se usuca. Dupa o saptamana isi poate relua locul la lumina si o sa infloreasca din nou. Daca nu primeste suficienta lumina frunzele se inrosesc.
♦ Lumina puternica reduce numarul florilor, deci trebuie gasit locul ideal care sa aigura echilibrul intre lumina si umbra. Ferestrele indreptate spre vest sunt ideale!
♦ Planta se „indeseste” prin indepartarea varfurilor tuturor lastarilor, deasupra ultimei perechi de frunze. Trucul asigura si inflorescente bogate si constante, dar nu trebuie aplicata decat o singura data intr-un an.

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.