Locuri murdare. Cele mai murdare

cele mai murdare locuri

Casa, in ansamblul ei, poate arata perfect curata, dar cu toate acestea, in fiecare colt, pe orice suprafata, se pot ascunde mii de bacterii. Asa ca este bine sa stii care sunt aceste locuri murdare. Poate chiar cele mai murdare locuri din casa.

Pe un tocator, spre exemplu, isi fac veacul de 200 de ori mai multe bacterii decat pe o comoda – desi aici iti pregatesti mancarea. Asta pentru ca multi doar clatesc suprafata cu apa, in loc sa o spele: resturile de mancare plus urmele lasate de cutit fac o casa buna pentru bacterii.

Un alt aspect care te poate infiora este mizeria care sta saptamani intregi pe carpa de spalat vase, murdaria de pe sticlele cu apa sau de pe cureaua de la ceas. De multe ori, nu vei recunoaste cat de des cureti aceste obiecte, insa exista posibilitatea ca bacteriile de pe ele sa te fi imbolnavit cel putin o data.

Bacteriile pot trai pe suprafete uscate zile intregi, sau chiar luni, iar in lipsa igienei personale pot migra si ne pot imbolnavi. Este probat faptul ca 80% din cazurile de indigestii sau toxiinfectii alimentare sunt provocate de mancaruri pe care le consumam acasa, si nu in restaurant. Asta pentru ca acasa nu exista un control al calitatii sau al igienei.

Clantele de la usi, intrerupatoarele pentru lumina sau tastatura si mouse-ul sunt printre cele mai murdare locuri din casa, undeva intre tocator si buretele de vase. Culmea este ca vasul de toaleta si colacul de la vasul de WC sunt printre cele curate, comparativ cu acestea.

Nu e insa nevoie sa dai cu clor in toata casa, ca sa scapi de bacterii. E de ajuns sa ai grija sa cureti anumite obiecte din casa carora nu le dai mare atentie de obicei. Prosoapele, spre exemplu, trebuie sa fie schimbate la cateva zile si spalate mereu la temperatura inalta. Cand sunt folosite, materialele textile absorb umezeala, dar si celulele din corpul nostru, care servesc drept hrana pentru bacterii: daca ai o rana deschisa, te infectezi cu bacteriile existente pe prosop. O alta idee proasta e sa folosesti prosopul altcuiva.

In cana de cafea de la serviciu bacteriile incep sa se inmulteasca chiar si atunci cand exista doar cateva urme de cafea nespalate. Cel mai bine e sa o speli zilnic la temperaturi inalte si sa nu lasi resturi in ea prea mult timp.

Nu dormi niciodata singur: asta pentru ca lenjeria de pat este de cele mai multe ori plina de bacterii. Lenjeria de pat trebuie spalata deasemenea o data pe saptamana, la temperaturi inalte, pentru ca bacteriile pot supravietui dupa o spalare cu apa calduta.

Sticla de apa. Economistesti bani si reduci cantitatea de deseuri daca refolosesti sticlele de plastic. Insa dupa o perioada, acestea pot deveni adevarate focare de infectie. Sticlele goale sunt medii perfecte in care se dezvolta bacterii, pentru ca sunt umede, iar temperatura este potrivita. Este recomandat ca acestea sa fie spalate cu apa fierbinte si cu sapun dupa fiecare utilizare.

Covorul poate contine pana la 200.000 de bacterii per centimetru patrat: este de patru mii de ori mai murdar decat capacul de la toaleta si poate fi casa perfecta pentru alergeni. Covorul ar trebui spalat cu aburi o data pe an.

Telecomanda este un alt obiect folosit des ce poate dezvolta bacterii. Nu e insa greu de curatat: trebui doar sa o stergi cu dezinfectant in fiecare zi.

Cureaua de la ceas din piele incep sa aiba un miros specific dupa cateva luni. Asta pentru ca sunt pline de bacterii care pot sa cauzeze infectii ale pielii. Pielea de la curea absoarbe transpiratia si celulele pielii, care sunt hrana perfecta pentru bacterii. Cel mai bine este sa folosesti ceasuri cu curele din cauciuc sau plastic, care pot fi curatate cu apa si sapun. O curea din piele poate fi curatata cu substante speciale si trebuie sa faci asta.

Sursa foto: pixabay.com

One comment on “Locuri murdare. Cele mai murdare”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.