Logica culorilor in casa. Ce folosesti si unde

Logica culorilor din casa este o arta. O arta pe care o poti descoperi luand in calcul cateva detalii de baza si stiind care sunt culorile cele mai potrivite pentru fiecare camera in parte. Iata in rezumat, notiunile de baza despre logica culorilor si strategia cea mai simpla pentru folosirea lor.

Logica culorilor (3)

Verde. Este culoarea asociata cu ideea de schimbare si evolutie, iar nuantele mugurilor de primavara amintesc de speranta si reinnoire. In general, tonurile de verde sunt revigorante si tonifiante si dau impresia de incapere spatioasa, de grandoare. Nuantele de verde care bat inspre gri sau albastru sugereaza racoare si umezeala. Verdele este perfect pentru dormitor, dar si pentru camera copilului. In bucatarie foloseste tonuri blande si calde. In dormitor foloseste tonuri pastel si accente de verde (tablouri, vaze, o perdea).

Verdele se potriveste in camera de zi doar ca ton de accent.

Albastru. Toate nuantele de albastru (inchise, deschise, profunde) sunt asociate in egala masura cu subconstientul si cu spiritualitatea. Albastrul are darul de a calma si de a elimina starile de tensiune. Culoarea cerului favorizeaza meditatia si contemplarea. Fiind o culoare rece, albastrul poate creste confortul intr-o incapere prea calda. Albastru stimuleaza meditatia si induce linistea, stimuleaza cariera si prosperitatea, subconstientul si spiritualitatea.

Albastrul este ideal in locurile de odihna, deoarece culoarea albastra are efect de calmare asupra psihicului, in baie, pentru ca este culoarea apei si accentueaza rolul acestei incaperi de a curata si elimina murdaria. Combina tonuri de albastru, de la cele inchise la culoare la cele turcoaz, acestea pot sugera un peisaj marin sau lacustru.

Logica culorilor (1)

Galben. Galbenul solar inveseleste si impresioneaza; chinezii chiar il considera culoare imperiala. Nuantele palide, lunare, sugereaza lucruri subtile, ascunse.

Indiferent de nuanta insa, galbenul este o culoare calda, pe care o poti exploata pentru a avea un interior vesel si prietenos. Galbenul absoarbe tensiunile, oferind in schimb armonie si putere.

Este ideal in camera de zi, in hol, baie si bucatarie. Galbenul risipeste tensiunile, reduce stresul si pune in armonie energiile. Galbenul cu tenta portocalie atrage energiile pozitive si stimuleaza patrunderea luminii in locuinta. Este de asemenea ideal in camerele intunecate si in camerele de zi, dar mai putin in dormitor.

Rosul. Culoarea este asociata aproape la nivel universal cu pasiunea, dorinta, actiunea, forta, longevitatea, dar si cu violenta ori agitatia. Asociat cu focul si caldura, rosul este ideal in camerele in care iti desfasori activitatea. Practic, toate camerele din casa au nevoie de un accent rosu. Evita tonurile intense de rosu in dormitor si expunerea masiva a culorii, dar poti folosi obiecte rosii mici pe noptiera.

Albul. In exces, albul poate fi asociat cu frigul. Dar in decorarea casei tale, albul ar trebui sa domine, pentru ca reflecta foarte bine lumina, motiv pentru care a si fost introdus in decorarea apartamentelor urbane, acum jumatate de secol – la inceput doar pe tavan, apoi si pe pereti. Albul are darul de a se colora cu minime accente de culoare si are capacitatea de a se adapta la orice combinatie de culori. Albul este potrivit oriunde in casa, dar numai daca este bine combinat cu accente de culoare. Albul tolereaza excelent negrul si griul cu care face o combinatie extrem de teatrala, in cazul unor piese de mobilier in culori vii.

Exista mai multe tonuri de alb, dar chiar si asa evita totusi sa „colorezi” in totalitate cu alb toate incaperile. Daca vopsesti peretii si tavanul, si ai si gresie ori mocheta tot alba, insufleteste atmosfera cu draperii sau cu perdele colorate, astfel incat lumina filtrata sa ofere senzatia de racoare ori caldura, dupa caz.

Negru.  Occidentalii asociaza negrul cu penitenta, doliul si austeritatea. Dar culoarea este considerata si o promisiune pentru o viata intensa ori o sugestie a misterului, motiv pentru care multe persoane tinere sunt tentate sa poarte aceasta nonculoare. Negrul este bineveint in dormitor combinat cu rosu ori alb si cu accente metalice.

Il poti folosi si in baie, dar asociat cu o singura culoare.

Intr-un loc in care ambientul este negru, lucrurile vor fi puse in evidenta destul de teatral, de aceea luminile cunt foarte importante: spoturi, aplice, lustre, lampi.

 

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Logica culorilor in casa. Ce folosesti si unde”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.