Lumina din casa. Strategie si idei

lumina din casa (2)

Iluminatul interior corect porneste de la premisa ca iluminatul electric sa nu fie necesar pe intreaga perioada a zilei, asta pentru ca lumina naturala inseamna pe de o parte confort vizual si pe de alta parte acumulare de vitamina D.

Specialistii spun ca cerinta minima pentru ca o incapere sa fie iluminata corect este ca suprafata vitrata sa reprezinte cel putin 10% din suprafata totala a acesteia.

Punctele cardinale influenteaza iluminatul interior. Este recunoscut si demonstrat faptul ca orientarea punctelor cardinale influenteaza iluminatul interior: este bine ca atunci cand iti construiesti sau amenajezi o casa sa amplasezi spre sud ferestrele din camerele principale (astfel vei beneficia de soare in timpul iernii), spre vest ferestrele camerei de zi (razele soarelui vor patrunde aici in a doua parte a zilei), spre est ferestrele camerelor copiilor (lumina diminetii care va patrunde aici le va da vitalitate pentru intreaga zi) si spre nord ferestrele destinate spatiilor de depozitare sau camarii (intrucat aici nu vei sta indiferent de ora din zi, nu vei avea nevoie de lumina naturala).

Schema de iluminat. Un singur corp de iluminat nu iti va asigura lumina de care ai nevoie ‒ acesta este motivul pentru care pentru orice incapere vei alege o schema de iluminat generala si una punctuala. Prima va lumina intreaga camera, facilitandu-ti activitatea pe durata serii, iar a doua are rolul de a lumina anumite zone cum ar fi biroul, blatul din bucatarie, masa de lucru.

Lampi suspendate sau spoturi. Pentru un iluminat general poti alege lampi suspendate moderne si chiar si spoturi (insa aici, din experienta ultimilor ani cu spoturi incastrate in pereti de gips carton total inestetici, iti recomandam sfaturile unui designer de interior), iar pentru iluminatul punctual poti alege lampi de lucru sau de perete.

Sursa foto: pixabay.com

3 comments on “Lumina din casa. Strategie si idei”

 1. Silvia says:

  Din pacate, in vasta oferta de corpuri de iluminat (de toate provenientele), nu am gasit niciodata ceea ce imi doresc.
  Oare niciun producator nu gandeste ca mine? Demult am ajuns la concluzia ca va trebui sa-mi gandesc si sa-mi execut singura macar abajururile. Iar acest articol mi-a reamintit problema. Multumesc.

  1. alaxandra says:

   Buna Silvia,

   Multumim pentru vizita. Bun venit la noi pe site, si speram ca vei gasi aici lucruri frumoase si bune de citit. 🙂
   Personal, am de gand sa incep un proiect legat de abajururi, pentru ca nu am gasit nimic suficient de prietenos si de frumos incat sa ma cucereasca. 🙂

   Daca ai idei, impartaseste-le cu noi, sunt sigura ca nu suntem singurele care simtim asa. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.