Ordine si curatenie in stil japonez

Ordine si curatenie in stil japonez (2)

Nu stiu daca iti plac sau nu japonezii, dar stilul lor de a eficientiza orice munca este demn de admiratie. Japonezii stiu sa puna ordine in toate inclusiv cand fac curatenie in casa. Se poate spune ca exista o metoda japoneza de a face curat, de a pastra ordineea care s edovedeste foarte simpla si extrem de eficinta daca este aplicata mereu, in fiecare zi, dupa caz.

Iata detaliile si regulile care te ajuta sa fac ordine si curatenie in stil japonez. Strategia japoneza inseamna: a tria, a ordona, a curata, a standardiza, a mentine.

Triaza lucrurile inutile. Prima etapa presupune sa sortezi obiectele utile de cele inutile. Intai de toate, stabi­leste aria in care vrei sa faci ordine. Daca zona e prea mare sau solicitanta, imparte-o in mai multe sectoare, ca sa-ti usurezi munca. Nu face ordine in toata bucataria dintr-o data. Este coplesitor. Fa in fiecare zi ordine si curatenie intr-o zona mai mica.
principiul de a tria corect implica sa arunci un obiect pe care nu l-ai folost doi ani, dar cand ai dubii daca un obiect iti trebuie sau nu, arunca-l. Nu mai pastra diverse nimicuri pe ideea ca „la un moment dat o sa-mi trebuiasca“ – asa ajungi la inghestuiala.

Sorteaza dupa obiecte pe care nu le vei mai folosi (nu-ti plac, n-ai nevoie de ele, sunt distruse, ai prea multe la fel etc.), obiecte de care ai nevoie, dar care nu sunt la locul lor – si pe care le vei pune definitiv unde trebuie. Lucrurile pastrate in locul gresit sunt greu de gasit si creeaza haos. Lucruri pe care le folosesti rar – nu le pune laolalta cu cele folosite zilnic, caci te vor incurca, iar lucruri folosite de, pune-le la indemana.

Citeste si: Greseli comune cand faci curatenie

Aranjeaza accesibil. Regula este: un loc pentru fiecare lucru si fiecare lucru la locul lui. Aranjeaza lucrurile intr-o maniera logica, accesibila, ca sa le gasesti intotdeauna cand ai nevoie de ele. Ce folosesti des asaza la indemana si
in fata, iar ce utilizezi mai rar, in spate. Obiectele grele depoziteaza-le aproape de pamant, ca sa eviti sa te ranesti cand
le ridici, iar pe cele usoare pune-le sus. Grupeaza impreuna obiectele similare: unelte la unelte, produsele de curatenie laolalta etc. Stabileste-le un loc adecvat de depozitare, in functie de rolul lor si de locul in care le folosesti. Articolele pe care le folosesti rar pot fi depozitate intr-un loc mai putin accesibil, de exemplu pe cel mai de sus raft din balcon sau din debara. Lipeste pe fiecare cutie o lista cu obiectele din ea sau o eticheta cu categoria de obiecte (de pilda,
„de tricotat“, „becuri“ etc.).

Curatenie. Dupa ce ai renuntat la obiectele inutile si le-ai ordonat pe cele ramase, e momentul sa speli, sa stergi, sa aspiri in aria pe care ai decongestionat-o. Inspecteaza apoi spatiul, ca sa depistezi eventualele reparatii necesare: pete pe pereti, scaun rupt, bec ars, robinet care picura etc.

Reguli precise. Stabileste reguli obligatorii pentru toti din casa. De exemplu: oricine foloseste un obiect il va pune
la locul lui dupa ce a terminat. Oricine din casa vede un lucru lasat la intamplare il va duce la locul lui.

Citeste si: Trucuri de la cameriste pentru casa t

Stabileste limite: cat timp pastrezi revistele, cate cani tii in dulapul de bucatarie, cate seturi de asternuturi vei avea (de pilda, doua pentru fiecare pat), cate prosoape de fiecare. Surplusurile iti ocupa inutil spatiu. Cand cumperi un obiect nou, renunta la unul vechi – este regula de aur!

Mentine. Ultima etapa, cea mai dificila, presupune sa te asiguri permanent ca sunt respectate regulile si sa corectezi rapid orice inceput de dezordine. Pentru asta, e musai sa inspectezi regulat casa. De exemplu, zece minute in fiecare seara.

Sursa foto: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.