Peperomia, cea mai adaptabila planta de apartament

peperomia (1)

Peperomia are un aspect foarte decorativ si se simte foarte bine aproape in orice fel de mediu, daca sunt indeplinite doar cateva conditii minimale.

Peperomia a devenit in ultimi ani o planta extrem de populara aducand o pata de culoare in casa sau in birouri, tocmai datorita gradului mare de adaptabilitate, iar asta a transformat Peperomia in una dintre cele mai iubite dintre plantele de interior.

Peperomia exista in aproape 1.000 specii si este o planta tropicala, iar in varianta de apartament cea mai populara are aspect de tufa, cu tulpina scurta imbracata cu frune, verzi sau rosiatice, in forma de inima.

Planta are o capacitate extraordinara de a se adapta la conditii diferite de lumina. Un avantaj este faptul ca nu agreeaza razele directe ale soarelui, asa ca o poti tine pe birou sau in locurile mai putin luminate din casa. Singurul lucru care o deranjeaza cu adevarat este excesul de umiditate. Pentru a preintampina neplacerile cauzate de excesul de umiditate, solul trebuie lasat sa se usuce intre udari. Este singurul moft pe care il are Peperomia.

peperomia (3)

Daca este udata in exces sau daca apa balteste funzele se ingalbenesc, pentru ca radacinile acestei plante nu mai pot absorbi oxigen. O alta mica pretenitie pe care o are plante este aceea de a avea un sol aerat si afanat. Peperomia este programata sa faca fata cu succes aerului de interior, chiar daca este vorba despre aerul din instalatiile de aer conditionat, ideal fiind intervalul intre 20 si 30 de grade Celsius.

Planta se poate replanta in alt ghiveci numai primavara si numai daca recipientul vechi devine neincapator. Alege un ghiveci care sa nu depaseasca cu mult dimensiunile celui precedent, pentru ca un container prea mare retine apa si conduce la putrezirea radacinilor.

Planta are nevoie de ingrasamant organic, de un sol format dintr-un amestec de pamant de turba cu nisip in parti egale pentru a mentine solul aerat. Pune pietris la baza vasului si in farfuria pentru scurgere, astfel incat sa previ excesul de umezeala. Curta farfuria la fiecare cateva saptamanai temeinic pentru a preveni aparitia mucegaiurilor. daca faci toate acesta Peperomia o sa creasca si o sa-ti imbogateasca casa si sufletul!

Sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.