Petunia, floarea verilor colorate

Petunia este una dintre cele mai frumoase plante pentru ghivece, jardiniere si vase suspendate. Pentru a te bucura de toata splendoarea lor, de parfumul fin si delicat si de florile in culori vibrante, afla cele mai importante sfaturi pentru a face ca petunia sa fie floarea verilor colorate.

petunias-1089141_960_720
Soare din plin – Petunia trebuie sa primeasca cel putin 6 ore de soare pe zi. Daca va sta in soare continuu va avea cele mai frumoase flori. Umbra face ca tufa sa infloreasca rar cu flori palide si sa faca frunze multe.

Apa multa – petunia are nevoie de apa multa, dar cu toate acestea este una din plantele cu flori care suporta bine seceta. Daca primeste apa multa va ibnflori bogat. in timpul verii petuniile suspendate trebuie udate zilnic. Poti verifica foarte usor cu degetul daca petunia are sau nu nevoie de apa. Atunci cand solul pare uscat pe o adancime de un cm este nevoie sa uzi abundent pana in momentul in care apa se va scurge prin orificiile ghiveciului. in ghivece suspendate apa nu ramane in ghiveci pentru ca sub efectul gravitatiei se scurge. De aceea e bine ca pamantul sa fie abundent udat. Nu la fel se procedeaza pentru petuniile care sunt in ghivece simple sau plantate direct in gradina care trebuie udate, dar mai putin abundent.

zauberglockchen-1260787_960_720
Piruete – Petuniile sunt balerine, asa ca iubesc piruetele. Este important ca o data pe saptamana sa rasucesti ghiveciul suspendat cu 180 grade astfel incat planta sa primeasca soarele in mod egal pe toata suprafata. In acest fel vei evita cresterea unilaterala a petuniei si ajuti dezvoltarea ei pe toate partile, obtinand astfel forma de glob mult ravnita. Daca nu ai ghiveci suspendat, ci doar jardiniera, atunci trebuie sa te astepti ca petunia sa creasca doar intr-o parte a acestuia.

Fertilizatori – Aceasta operatiune trebuie sa fie aplicata o data la doua saptamani pe toata perioada verii ca sa stimulezi productia de flori. Trebuie sa diluezi solutia exact cum este specificat pe amabalajul produsului si sa aplici o cantitate suficenta in raport cu marimea ghiveciului. Atentie, daca solul este uscat sa stii ca mai intai trebuie sa uzi si dupa aceea sa aplici ingrasamantul. in acest fel vei prevenii arderea radacinilor si vei permite o absorbtia mai usoara a nutrientilor pe care fertilizator le contine.

petunia-1111236_960_720
Necajeste-o, sau cu alte cuvinte ciupeste-o! Pe la jumatatea verii vei observa ca petunia incepe sa se alungeasca si sa produca flori doar in varf. in acest caz este bine sa tai de la jumatate fiecare ramura in parte. Doar procedand asa vei putea readuce petunia in forma dorita. Dupa taiere iti recomand sa asezi petunia pentru cateva zile intr-un loc mai putin insorit, ca sa-si revina. In lipsa soarelui mai putin intens energia plantei se conserva pentru refacerea ei.

Fara uscaturi – Florile si frunzele uscate trebuie indepartate in mod frecvent pentru a ajuta la stimularea de noi flori. Nu trebuie sa te gandesti ca in acest fel vei pierde semintele deoarece cele mai multe soiuri si varietati nu fac seminte niciodata. Inlatura zilnic toate florile ofilite ca sa ajuti directionarea apei si a nutrietilor catre noi boboci si noi flori.

sursa foto: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.