Pisica si obiceiurile ei

cat-948838_1280

Pisica este cel mai popular animal de companie. Este relativ usor de intretinut si poate, cu putina atentie sa schimbe complet, starea celor din casa. Pisica este atasata foarte tare d ecasa in care a crescut si in care locuieste, dar isi iubeste si stapanii si are nevoie de afectiune.

Cand iti iei o pisicuta ca un ghem de puf, delicata, fragila si adorabil de jucausa, nu te astepti sa devina un mic vanator, o razbunatoare si un animalut cu hachite, relativ incapatanat si plin de personalitate. Drsi toccmai asta este famecul pisicilor. Daca vrei sa faci casa buna cu pisica, respecta-i nevoile si ia aminte la obiceiurile mai putin comode ale speciei:

Cisteste si: Beneficiile pe care le aduce pisca sau catelul din casa

E un vanator innascut
Chiar daca nu are un model de comportament pe care sa-l imite, vei observa cum se pregateste sa vaneze, spre exemplu, un gandac sau o musca. Isi regleaza pozitia, mustaceste si aproape ca-si hipnotizeaza victima cu privirea. Ia aminte si nu lasa geamul deschis daca, in fata casei, se afla un pom in care vin sa se odihneasca pasarele, pentru ca exista riscul ca pisica sa incerce sa sara in copac si se poate astfel rani. Gena de vanator nu se dezminte. Daca stai la casa, ai grija: s-ar putea intoarce din pelerinajele ei cu soricei sau pasarele drept trofeu. Tot acest instinct face din mate niste hoate abile – prin urmare, nu miza pe manierele pisicii si nu lasa pe masa nimic tentant!

Ar vrea sa vorbeasca
Vei fi uimita sa constati ca poti purta o intreaga conversatie cu pisicuta ta. Intreab-o doar ce mai face si va incepe un sir lung de mieunaturi. Incurajeaz-o mai departe cu alte intrebari si va deveni extrem de comunicativa. Adora sa se joace, ori cu un fir de ata, ori cu un ghem de hartie. Acorda-i cateva minute din timpul tau si-o vei face fericita!

Citeste si: 10 sfaturi pentru gradinarit, utile oricui, oricand

Are nevoie de atentie
Cand vii acasa, trebuie s-o bagi in seama, s-o mangai si sa-i vorbesti. Piscile sunt extrem de posesive si orgolioase, iar daca se simt ignorate, ticluiesc razbunari la care nici nu te astepti. Pe cat sunt de mici, pe atat sunt de inteligente si, cu siguranta, vor sti sa-ti arate ca s-au suparat intr-un mod surprinzator si nu tocmai placut. Vrei sa ai o pisica foarte cuminte? Mangai-o des!

Isi marcheaza teritoriul
Cand isi freaca trupul sau capul de piciorul tau, al mesei sau al scaunului, nu o face pentru a-si exprima afectiunea sau ca sa se alinte, ci isi marcheaza teritoriul. In felul acesta, impregneaza suprafetele respective cu feromoni proprii, dand de inteles ca spatiul respectiv e in stapanirea ei. La fel si cei din casa.

Doarme de rupe patul
Pisica nu se va plictisi niciodata singura acasa, pentru ca e in stare sa doarma ore-n sir. Daca va gasi un loc la soare sau langa calorifer, va dormi toata ziua si nu trebuie sa-ti faci griji: peste noapte, nu va avea insomnii. Pentru ca, iarna, pisica face din somn ocupatia principala, hraneste-o mai putin daca nu vrei sa aiba probleme cu silueta!

Da-i jucarii
Tine-i vigilenta treaza si stimuleaza comportamentul de vanator oferind pisicii jucarii noi, din cand in cand. Uneori un ghem de hartie, o bila sau o cutie goala sunt suficiente. Un sfat pentru cei care au pisici care stau multa vreme singure este acela de a o lasa sa priveasca afara. lasa-i liber un colt de fereastra, astfel incat sa poata ajunge usor pe pervaz. este fericita sa studieze lumea de afara din siguranta casei ei!

Sursa foto: pixabay.com

2 comments on “Pisica si obiceiurile ei”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.